FAO спреман да помогне Србији у санацији штета од поплава

Нема коментара Дели:

Београд/Будимпешта, 18. јул 2023.

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Јелена Танасковић састала се данас у Будимпешти са регионалним представником Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO) за Европу и Централну Азију Владимиром Рахмањином.

Тема састанка био је наставак преговора које је Танасковић водила приликом посете Риму и Организацији Уједињених нација за храну и пољопривреду, где се састала са генералним директором FAO-a Ћу Донгјуом, када је и отворила тему помоћи у санацији штете на пољопривредним газдинствима услед поплава које су задесиле нашу земљу током претходног месеца.

Рахмањин је саопштио да је FAO спреман да у оквиру Програма техничке помоћи за хитан одговор издвоји 300.000 евра као помоћ Србији и најугроженијим општинама.

Одвојена средства биће усмерена на 10 најугроженијих општина, 250 пољопривредних газдинстава, а приоритет ће имати пољопривредна газдинства која су претрпела највећу штету на усевима, земљишту, пластеницима, семену, као и она газдинства чији су носиоци жене и млади, што је у складу и са Циљевима одрживог развоја УН.

Помоћ коју FAO издваја нашој држави од великог је значаја као први вид помоћи након овогодишњих обилних падавина које су нанеле велику штету Србији и треба да буде први импулс осталима који би желели да следе пример.

Током посете  FAO представништву Танасковић је потписала Програмски оквир за Републику Србију за период од 2022. до 2025. године којим се утврђују приоритетна подручја према којима ће FAO усмерити своју подршку у партнерској сарадњи са земљом чланицом, а која подразумева обједињавање најбољих иновативних пракси и глобалних стандарда са домаћом и регионалном експертизом, наводи се у саопштењу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Значајна улагања у објекте културе у Ћићевцу

Следећа вест

Кривична пријава против једне особе због више превара

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *