Финализовати преговоре у области слободног кретања људи, капитала, роба и услуга

Нема коментара Дели:

Београд, 20. јул 2023.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са министарком рада и социјалне политике Републике Северне Македоније Јованом Тренчевском, која борави у дводневној посети Београду.

Селаковић је том приликом истакао да, следећи оно што је политичка и економска иницијатива двеју држава у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, два министарства имају значајну улогу, преко националних служби за запошљавање, у успостављању система јединствених радних дозвола за све грађане Србије, Северне Македоније и Албаније.

Циљ је омогућавање слободе кретања радне снаге, навео је Селаковић.

Министар је најавио да ће бити потписан меморандум о сарадњи између два министарства, који ће омогућити директну сарадњу између стручних служби у министарствима, центрима за социјални рад, али и у другим областима као што су рад и запошљавање, борачко инвалидска заштита, али и заштита особа са инвалидитетом.

Тренчевска је изразила задовољство тиме што је у прилици да са Селаковићем размени позитивна искуства у области социјалне заштите, али и у области иницијативе „Отворени Балкан“.

Желимо да финализујемо оне преговоре које смо водили у протеклом периоду, а то је област слободног кретања људи, капитала, роба и услуга, и тиме олакшамо кретање наших грађана у обе земље. Наравно, социјална заштита као највиши приоритет Владе Републике Северне Македоније је питање у оквиру којег ћемо размењивати позитивна искуства између, истакла је Тренчевска.

Она је подсетила на то да су у Северној Македонији још 2019. године кренули са спровођењем реформе система социјалне заштите, а да је  један од изазова са којим се суочавају управо успостављање софтверских решења која ће унапредити услуге и права, како би она била што доступнија свим грађанима.

Министарство у Србији предњачи у том процесу, већ су успоставили овакво софтверско решење. Желимо да учимо из успешних прича, желимо да учимо из онога што је већ функционално како бисмо и код нас убрзали тај процес, поручила је Тренчевска.

Делегацији из Северне Македоније, стручни тим Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања презентовао је регистар Социјална карта и информациони систем социјалне заштите (СОЗИС).

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Нови инвестициони пројекти отварају 1.180 радних места

Следећа вест

Извршен инспекцијски надзор због пада кранова на Новом Београду

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *