Финансијска подршка за почетнике у пословању и младе предузетнике

Нема коментара Дели:

Београд, 17. јул 2023.

Министарство привреде Владе Републике Србије саопштило је да је данас расписало Јавни позив за доделу бесповратних средстава по Програму подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању и младе у 2023. години.

Право да се пријаве на Јавни позив имају предузетници, микро и мала привредна друштва, који су регистровани у Агенцији за привредне регистре најраније две године у односу на годину подношења захтева, односно у 2021, 2022. или 2023. години.

Такође, на Јавни позив се могу пријавити и предузетници, микро и мала привредна друштва, који су регистровани у Агенцији за привредне регистре најраније пет година у односу на годину подношења захтева, односно у 2018., 2019., 2020., 2021., 2022. или 2023. години, а чији оснивач и законски заступник је физичко лице старости до 35 година.

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, који је по овлашћењу председнице Владе предузео овлашћења министра привреде до избора новог министра, истакао је да је за овај програм из буџета издвојено 300 милиона динара.

Мали је нагласио да се та средства додељују бесповратно, истакавши да Влада на овај начин пружа подршку оснивању и опстанку нових предузећа, као и младим предузетницима.

Он је објаснио да ће се преостали износ инвестиционог улагања финансирати из кредита Фонда за развој, при чему је упутио позив почетницима у бизнису и младима да се пријаве и на тај начин додатно оснаже свој бизнис, јер је ово одлична прилика за њих, што се и показало у претходним годинама.

Према његовим речима, износ укупно одобрених средстава по захтеву, укључујући и бесповратна и кредитна средства, не може бити мањи од 400 хиљада динара, нити већи од шест милиона динара.

Мали је напоменуо да се јавни позив односи на сва незапослена лица и привреднике који су у почетној фази развоја за доделу бесповрaтних средстава за набавку опреме, алата и достaвних возила, текуће одржавање пословног и/или производног простора, као и за оперативне трошкове (до 20 одсто укупног улагања).

Ова финансијска подршка привредницима представља комбинацију 30 одсто бесповратних средстава државе и 70 одсто повољног кредита Фонда за развој.

Уколико привредни субјекти припадају јединицама локалне самоуправе које су разврстане у трећу или четврту групу развијености, у складу са чланом 12 Закона о регионалном развоју и актом Владе којим се утврђује јединствена листа развијености региона и јединица локалне самоуправе, у том случају је комбинација 40 одсто бесповратних средстава државе и 60 одсто повољног кредита Фонда за развој.

За привредне субјекте чији су оснивачи млади до 35 година старости, 35 одсто су бесповратна средства државе, а 65 одсто повољни кредити Фонда за развој.

Уколико привредни субјекти припадају јединицама локалне самоуправе које су разврстане у трећу или четврту групу развијености, онда је реч о 45 одсто бесповратних средстава државе и 55 одсто повољног кредита Фонда за развој.

Јавни позив је отворен док износ тражених бесповратних средстава не премаши износ расположивих средстава за спровођење Програма за 35 одсто, колико је просечан проценат одбијених, као и одусталих захтева пре решавања у претходним годинама, а најкасније до 31.децембра 2023. године.

Све информације и потребну документацију заинтересовани могу пронаћи на интернет страни Министарства привреде и Фонда за развој, као и на порталу preduzetnistvo.gov.rs.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Ухапшен осумњичени за насиље у породици

Следећа вест

Конкурс за доделу средстава за програме националних мањина из области културе

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *