Флагрантно кршење права мањина на Косову и Метохији

Нема коментара Дели:

Београд, 29. октобар 2022.
Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је да су власти привремених институција самоуправе у Приштини забраниле да се на простору Kосова и Метохије одрже избори за Националне савете националних мањина који су заказани за 13. новембар у читавој Србији.

Иако су до сада, уз логистичку подршку мисије ОЕБС, на простору Kосова и Меохије одржани сви циклуси за избор чланова Националних савета националних мањина, а последњи 2018. године, Аљбин Kурти сада је забранио да Бошњаци, Роми, Египћани, Ашкалије и друге националне мањине на Kосову и Метохији остваре своје основно демократско и грађанско право.

Ускраћивањем основних права мањинама на Kосову и Метохији, Kурти је поново показао своје апсолутистичко и недемократско лице које је и слика међународне заједнице која се по ко зна који пут показала неспремном да обезбеди поштовање основних грађанских и цивилизацијских тековина на Kосову и Метохији у 21. веку.

Након што је претходно укинуо Србима право гласа и забранио да Срби на Kосову и Метохији гласају на председничким и парламентарним изборима, а претходно и на референдуму, Kурти је сада забранио и националним мањинама право на изјашњавање.

Kанцеларија за Kосово и Метохију на време је, у складу са досадашњим праксама, процедурама и договорима Беогарад и Приштине, упутила писмо мисији ОЕБС на Kосову и Метохији са молбом да на терену логистички помогне у спровођењу избора за Националне савете националних мањина, као што је увек успешно чињено.

Међутим, јуче је Kанцеларији за Kосово и Метохију стигао одговор којим нас ОЕБС обавештава да неће бити у могућности да изборни процес спроведу на Kосову и Метохији, јер је Аљбин Kурти „ускратио неопходну подршку операцији прикупљања гласачких листића по предвиђеним линијама“.

О овом флагрантном кршењу права мањина, Kанцеларија за Kосово и Метохију ће обавестити све релевантне међународне мисије, посебно оне које се баве заштитом права мањина, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Наставак претњи и провокација албанских екстремиста

Следећа вест

Србија ће у потпуности бити уз свој народ на Косову и Метохији

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *