Француска један од најважнијих економских и политичких партнера Србије

Нема коментара Дели:

Београд, 27. септембар 2022.
Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се данас са француском пословном делегацијом МЕДЕФ-а, коју предводи Кристофер Пети, са којом је разговарао о економској и привредној сарадњи двеју земаља.

Мали је представнике МЕДЕФ-а упознао са постигнутим макроекономским резултатима, истакавши да је раст БДП-а у првом кварталу ове године износио 4,3 одсто, а у другом кварталу 3,9 одсто, додајући да је Србија апсолутни лидер у региону у привлачењу страних директних инвестиција, те да је у првих осам месеци ове године привукла 2,66 милијарди евра.

Он је рекао и да незапосленост у другом кварталу ове године износи 8,9 одсто и да је на историјском минимуму, уз напомену да је јавни дуг под контролом и износи 55,1 одсто, што је далеко испод нивоа који прописује Мастрихт.

Према његовим речима, за време кризе у последње две године ниједан инвеститор није одустао од улагања у Србију, а у земљи је створено привредно окружење погодно за инвеститоре, при чему држава наставља са јавним инвестицијама и тренутно се гради 10 ауто-путева.

Министар је изразио задовољство пословањем француских компанија у Србији и још једном подсетио на то да су оне део наших највећих пројеката, као што су београдски метро, Аеродром „Никола Тесла“ и изградња постројења за прераду отпада у Винчи.

Мали је рекао и да постоји много потенцијала за интензивнију сарадњу и да се нада да ће француске компаније у још већем обиму улагати у Србију.

Он је нагласио да је Француска један од најважнијих економских и политичких партнера наше земље, оценивши да односи двеју држава никад нису били бољи.

Пети је честитао министру на резултатима које је Србија постигла, а који су, како је рекао, одлични, додавши да француске компаније у Србији имају добре односе са руководством у Србији и истакао да је важно да се негују партнерски односи.

На састанку су били присутни представници бројних француских компанија, а том приликом су постављали конкретна питања када је реч о актуелним и потенцијалним пројектима.

Министар је честитао Петију на месту председавајућег француско–српског пословног света и још једном захвалио делегацији на интересовању за улагање у нашу земљу, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Србија брани свој суверенитет аргументима и дипломатским средствима

Следећа вест

Упад припадника KБС у Зубин Поток противан свим споразумима

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *