Годишњица мартовског погрома над Србима на Космету

Нема коментара Дели:

Годишњица мартовског погрома над Србима на Космету
Београд, 17. март 2023.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић изјавио је данас да ова и будуће генерације имају обавезу да негују сећање на жртве и да не забораве чињеницу да је било планирано да наш народ на Космету буде дословно обрисан за неколико дана у масовном таласу насиља у марту 2004. године.

„Ближе се две деценије, тачније 19 година, од једног од најтежих масовних злочина у новијој европској историји – мартовског погрома над српским народом на Косову и Метохији – и у међувремену не само да смо остали ускраћени за кажњавање одговорних, већ смо сведоци да је политичка и друштвена атмосфера из које је овај страшан догађај проистекао и даље присутна и да су, штавише, шовинизам и мржња до данас идеолошка константа у Приштини.

Ова и будуће генерације имају обавезу да негују сећање на жртве и да не забораве чињеницу да је било планирано да наш народ и све што сведочи о његовом вишевековном трајању на простору Косова и Метохије буду дословно обрисани за неколико дана у масовном таласу насиља.

Дужни смо да се сећамо наших страдалника, порушених кућа и светиња јер су наши сународници убијани и прогањани не зато што су то нечим заслужили, већ због онога што јесу, а слична судбина је могла да задеси било ког припадника нашег народа. Зато осећај јединства и националне солидарности јесу вредности које и данас, 19 година касније, и у будућности морамо да афирмишемо.

Нажалост, угроженост српског народа на Косову и Метохији није нестала зато што је болест шовинизма и мржње према Србима и свему српском и даље присутна међу представницима албанске политичке елите у Приштини.

Штавише, политичари у Приштини се и данас надмећу ко ће гласније и ватреније да мрзи Србију и Србе, и то се готово свакодневно види у бројним нападима на Србе и њихову имовину, али се то препознаје и у паничном страху Приштине од Заједнице српских општина, која је једини оквир заштите српског народа и њихових права на Косову и Метохији.

То што Србија не заборавља, не значи да је заробљена у прошлости, већ да је одговорна према свом народу и његовој будућности, водећи рачуна да нам се таква несрећа никада више не догоди. А реч је о погрому који ће остати мрља на лицу међународне заједнице у чијем су присуству хорде албанских екстремиста етнички очистиле многа српска места, побиле невине људе, спалиле цркве и манастире.

Српски народ се, у складу са својим тешким историјским искуством, памћењем чува од понављања страдања и националних голгота, али је у исто време окренут будућности и тражењу чврстих основа за складан суживот и сарадњу са свим народима са којима дели балканске просторе, уз очување наших виталних државних и националних интереса.

У свим стратешким промишљањима будућности, Косово и Метохија остаће наше централно државно и национално питање, а безбедност нашег народа и духовно и културно наслеђе у покрајини биће највиши приоритет наше националне политике на челу са председником Александром Вучићем, који је својом одлучном политиком залог да нам се погром никада више не понови”, поручио је Петковић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Дефинисане полазне основе за увођење система „Амбер алерт“

Следећа вест

Расписан позив за пројекте унапређења недовољно развијених општина

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *