Гран при Фестивала у Карловим Варима за филм „Страхиња Бановић“

Нема коментара Дели:

Београд, 29. август 2021.

Министарство културе и информисања Владе Републике Србије саопштило је синоћ да је филм Стефана Арсенијевића „Страхиња Бановић“ освојио Гран при Међународног филмског фестивала у Карловим Варима, Ибрахим Кома добио је награду за најбољег глумца за улогу Страхиње, а Јелени Станковић додељено је специјално признање за директора фотографије.

На церемонији затварања ове манифестације, славни глумац Итан Хок уручио је „Кристални глобус“ редитељу Стефану Арсенијевићу.

Ибрахим Кома је прослављени француски глумац који се за улогу Страхиње доселио у Београд неколико месеци пре почетка снимања како би учио језик и упијао српску културу. Јелени Станковић припало је специјално признање за директора фотографије.

Осим ове две награде, „Страхиња Бановић“ освојио је и награду Екуменског жирија и жирија мреже Европских приказивача „Europa Cinemas Label“, како је раније објављено.

Филм „Страхиња Бановић“ (међународни наслов „As Far As I Can Walk“) такмичио се у главном програму Фестивала. Ово је први пут после 20 година да се српски филм нађе у главном такмичарском програму овог престижног фестивала, и први пут после 55 година да освоји неку од главних награда.

На Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима до сада је од домаћих аутора награђен Владимир Погачић за најбољу режију 1957. године, а Александар Петровић је 1966. добио Прву главну награду Фестивала за филм “Три”.

Први пут је на Фестивалу у Карловим Варима српски филм освојио награду за најбољег глумца.

Филм је адаптација чувене народне епске песме „Бановић Страхиња“, смештена у савремени контекст избегличке кризе. Главни јунак је млади мигрант из Африке (Ибрахим Кома) који је, у жељи да се што боље уклопи у нову средину, узео српско име Страхиња. Са својом женом Абабуо (Нанцy Менсах-Оффеи) он живи у избегличком кампу у Крњачи, док нови талас избеглица из Сирије, међу којима је и харизматични Али (Маxим Кхалил), не унесе немир у њихов живот.

Арсенијевић је славу стекао са кратким филмом „(А)торзија“ за који је добио Златног медведа на Берлинском фестивалу, награду Европске филмске академије и потом био номинован за Оскара. „Страхиња Бановић“ је његов други дугометражни филм, након остварења „Љубав и други злочини“, који је премијерно приказан на Берлиналу.

Филм „Страхиња Бановић“, по сценарију Стефана Арсенијевића, Бојана Вулетића и Николе Дикреа, настао је у продукцији Мирослава Могоровића испред куће „Art & Popcorn“, у сарадњи са „Cinnamon“ филмом.

Копродуценти су „Surprise Alley“ (Француска), „Les Films Fauves“ (Луксембург), „Artbox Production House“ (Литванија) и „Chouchkov brothers“ (Бугарска).

Филм су подржали Филмски центар Србије, Фонд Савета Европе – Еуримаж, Филмски фонд Луксембург, Француски национални центар за филм, Бугарски национални филмски центар, Литвански филмски центар, Креативна Европа – МЕДИА и Влада Србије.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

До сада три медаље за Србију на Параолимпијским играма у Токију

Следећа вест

Петковић честитао Дан студената академцима Универзитета у Приштини

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *