Грант ЕУ нашој земљи од 162 милиона евра за спровођење зелене агенде

Нема коментара Дели:
Грант ЕУ нашој земљи од 162 милиона евра за спровођење зелене агенде

Београд, 21. јун 2023.
Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Тања Мишчевић и шеф Делегације ЕУ у нашој земљи Емануел Жиофре потписали су данас, на почетку Европске недеље могућности, финансијски пакет помоћи ЕУ Србији у износу од 200 милиона евра, од чега је грант ЕУ 162 милиона евра.

Мишчевић је објаснила да ће највећи део ових средстава бити намењен остваривању зелене агенде у делу који се пре свега тиче изградње канализације и пречишћавања отпадних вода.

Кренули смо од реформи институција, а сада говоримо о конкретним пројектима на локалу, рекла је она, наводећи као пример пројекат у Златиборском и Моравичком управном округу којим ће око 100 хиљада грађана добити канализацију.

Она је оценила да је то значајан напредак у развоју зелене агенде и заштити природе, додавши да ће целокупан фонд за тај пројекат износити 74 милиона евра.

Након тога на ред долазе два велика и важна сегмента унутрашњих реформи које се односе на реформу државне управе и владавину права. Реч је о секторској буџетској подршци и за сваку од ових области ће бити издвојено 30 милиона евра који ће ићи за пројекте спровођења Стратегије развоја правосуђа и наставка Стратегије реформе јавне управе, рекла је Мишчевић.

Према њеним речима, нису заборављени ни пројекти из социјалне сфере, а који се пре свега односе на интерно расељена лица, али и на деинституционализацију.

Један део средстава је одвојен и за унапређење медијског окружења то јест за даљи рад на спровођењу медијске стратегије, а то није само писање закона већ и стварање услова за професионални рад медија у Србији, објаснила је Мишчевић.

Она је додала да је важно запошљавање и младих новинара.

Министарка је, такође, рекла да ће један део ових средстава бити намењен помоћи Србији у процесу преговора, од локалног до националног нивоа, како бисмо се на најбољи могући начин припремили за даљи процес интеграција.

Грант ЕУ нашој земљи од 162 милиона евра за спровођење зелене агенде

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

У средњим школама има довољно места за све свршене осмаке

Следећа вест

Привреда Србије у 2022. години остварила позитивне резултате

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *