Интерресорно стручно усавршавање у државним и другим органима

Нема коментара Дели:

Београд, 13. јул 2023.

Представници Министарства државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС), Министарства правде, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова, Националне академије за јавну управу и Правосудне академије потписали су данас Споразум о сарадњи у промоцији и подстицању интерресорног стручног усавршавања у државним и другим органима.

Споразум су потписали министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министарка правде Маја Поповић, државни секретар МУП-а Жељко Бркић, директор Правосудне академије Ненад Вујић и помоћница директора Националне академије за јавну управу Снежана Антонијевић.

Мартиновић је навео да је, на иницијативу МДУЛС-a, уз подршку Владе Србије, потписан овај споразум, чији je циљ изградња и унапређење кадровских капацитета у различитим гранама и на свим нивоима власти, као и унапређење система стручног усавршавања и прилагођавање новим захтевима реформе јавне управе.  

Министар је навео да ће на основу овог документа бити формирано заједничко интерресорно тело, мрежа школа, коју ће чинити представници свих органа потписника споразума.

Очекујем да ће могућности које пружа мрежа школа бити препознате и да ће нам се у овом процесу придружити и други органи који имају развијене системе посебног стручног усавршавања и потребу за сарадњом у изградњи капацитета својих запослених, рекао је он.

Мартиновић је истакао да одређена искуства на овом пољу већ постоје, наводећи као добар пример решавање проблема правне невидљивости, које је захтевало ширу акцију и учешће већег броја органа.

Он је указао на то да ће нови приступ дати прилику свима који желе да учествују у заједничким темама да кроз интерсекторске иновативне и проактивне програме обука усвајају исти ниво и квалитет знања и вештина, али и да размењују искуства и добру праксу, што је од посебног значаја за умрежавање кадрова из различитих државних и других органа.

Према његовим речима, МДУЛС више од деценије интензивно ради на суштинској реформи јавне управе са циљем да олакша остваривање права грађана и привреде, а држава се труди да обезбеди техничко-технолошке и друге услове који омогућавају постизање најбољих резултата реформе.

Дачић је позитивно оценио иницијативу за потписивање овог споразума, при чему је изразио уверење да ће овај оквир за унапређење сарадње институција осигурати бољу комуникацију и размену искустава, унапредити програме обука, али и обезбедити бољу и рационалну употребу људских и материјалних ресурса кроз међусобну координацију активности.

Поповић је оценила да сарадњу треба проширити и на друге органе, јер се једино применом мултисекторског приступа могу очекивати најбољи резултати.

Према њеним речима, иницијатива за умрежавање и институционализација сарадње први је корак за наставак рада на унапређењу комуникације између различитих носилаца функција у стручном усавршавању у државним и другим органима.

Бркић је навео да данашње потписивање Споразума представља корак у правцу јачања капацитета свих јавних служби.

Интерресорно стручно усавршавање у државним и другим органима

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Унапређење сарадње Србије и Француске у области кинематографије

Следећа вест

Приоритет санирање штете на стамбеним објектима оштећеним у поплавама

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *