Интервју са председником Савеза Срба Словеније Владимиром Кокановићем

Нема коментара Дели:
Интервју са председником Савеза Срба Словеније Владимиром Кокановићем

Изабрани сте за новог председника Савеза Срба Словеније, које активности планирате да предузимате у будућем периоду?

Октобра месеца прошле године изабран сам за председника Савеза Срба Словеније. На самој Скупштини поред новог руководства изабрали смо и нову организациону структуру Савеза али и дефинисали правце будућег деловања. Првенствено, дефинисали смо неприкосновени циљ Савеза, а то је јединство српског корпуса у Словенији.

Одмах након Скупштине, сви заједно почели смо са реализацијом својих планова. Сама пандемија и епидемиолошке мере у доброј мери успориле су нас у нашем настојању да реализујемо све планиране активности међутим нисмо одустали и тако већ до сада спровели доста активности које смо зацртали.

Пројекат увођења српског језика као допунске наставе привели смо крају. Свесно спомињем овај пројекат прво, будући да смо се за њега борили и упркос бројним притисцима и препрекама којима се нисмо надали, успели смо да га приведемо крају. Сам пројекат спровели смо у сарадњи и Министарством Просвете Владе Р. Србије уз неограничену подршку СПЦ, тачније Митрополије Загребачко-Љубљанске. Данас, захваљујући огромном ангажману великог броја људи, родитеља, чланова Савеза, свештенства СПЦ а уз помоћ Владе Р. Србије и Председника Р. Србије скоро 1500 деце из Словеније уче српску ћирилицу.

Уједно, уз бројне пројекте и активности које смо спровели упркос пандемији Ковида 19, волео бих и да истакнем пројекат „Све српски сабор“ који смо уприличили у сарадњи са Управом за Дијаспору и сарадњу са Србима у региону и који смо недавно окончали. Пројекат је био намењен свим заинтересованим људима и посебно ме је обрадовала чињеница да за сам пројекат пријавио веома велики број људи из читавог региона и дијаспоре, а не само из Словеније. Пројектом смо желели да промовишемо српску традицију, културу са посебним акцентом на историјски сегмент којим смо желели да разговарамо о односима српског и словеначког народа. Еминентни стручњаци, историчари говорили су о односима српског и словеначког народа и аргументима и чињеницама доказали аутохтоност српског народа у Словенији.

Свакако, поред промоције културе, важан сегмент нашег деловања и представља решавање статусног питања Срба у Словенији. Напомињем да Срби у Словенији немају статус националне мањине упркос чињеници да смо најбројнија етничка заједница у Словенији, упркос аутохтоности Срба у Словенији о чему сведоче бројне историјске чињенице.

За наредни период планирамо бројне активности које имају за циљ промоцију српске традиције, културе, свакако колико нам епидемиолошке мере буду дозволиле. Оно што бих посебно, још једном истакао је да ћемо свим својим пројектима обухватити промоцију вишевековног српско-словеначког пријатељства али и да нећемо одустати од нашег циља а то је јединство.


Попис становништва се ове године одржава у Словенији. Са којима се проблемима српски народ суочава приликом изјашњавања о својој језичкој, верској и националној припадности?

Када се дотичемо статусног питања, споменуо бих и једну веома важну тему којом се бавимо. Попис становништва који чека готово читав регион, па и нас у Словенији. Појашњења ради, становници Словеније према поступајућој регулативи немају могућност да се на попису становништва изјасне по верској и националној припадности. Тим поводом Влади Словеније поднели смо иницијативу за измену регулативе којом смо тражили формирање регистра верске и националне припадност. Указујем и на Устав Словеније који гарантује слободу изражавања и припадности, али и бројне регулативе Европске Уније која јасно указује да свако има право да искаже националну припадност.

Очекујемо да ће државно руководство Словеније имати слуха за ова питања, веома важна за све становнике Словеније.

                                                                                                                     
У којој мери држава Србија пружа подршку за унапређење положаја српског народа у Словенији?

У Протеклом периоду одржао сам састанак са скоро свим представницима држаног руководства Србије који се баве питањима Срба у региону. Састанак са Министром Спољних послова Србије, г. Селаковићем одржао сам недуго након именовања. Министру Селаковићу изнео сам детаљан план нашег деловања али и указао на потребе Срба у Словенији али и региону. Са ове дистанце, могу да кажем да сам јако пријатно изненађен односом МСП Србије и њеног министра према нашем питању али и да истакнем да тренутно Срби у региону па и ми у Словенији уживамо велику подршку и све већу пажњу институција Србије.

Поменуо бих и важан састанак са новим директором Управе за Дијаспору, г. Гујоном. Са господином Гујоном детаљно сам разговарао о нашим одржаним али и планираним пројектима. Очекујем да ће сарадња Савеза и Управе бити веома добра, и истичем да ме доста радује што је Арно Гујон на челу институције која ће се бавити питањима нас Срба који живимо изван своје матице.

Истакао бих и веома важну улогу Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије. Управо сам пре неки дан присуствовао седници Одбора где сам посланицима говорио о нашој борби за решавање статусног питања Срба у Словенији. Радује ме да је овај Одбор све активнији, као и њен председник, народни посланик Милимир Вујадиновић. Данас, што није био случај у годинама иза нас имамо заиста прилике да често комуницирамо са државним руководством Србије и константно указујемо на проблематику која се тиче питања очувања српске културе, традиције али и промоције српске историје.


Колико су институције државе Словеније вољне да подрже рад Савеза Срба Словеније?

Морам да напоменем да Срби у Словенији заиста немају лош однос са органима Словеније, почевши од надлежним министарстава па до јединица локалне самоуправе од којих са неколико јако добро сарађујемо.

Свакако, сада настојимо и да сарадњу подигнемо на још виши ниво а све у циљу добијања статуса који нам припада, статуса националне мањине. Верујем да ћемо заједничким снагама успети да пронађемо најбоље решење.


Какви су изгледи да Срби у Словенији добију статус националне мањине?

Бројним нашим пројектима настојали смо да докажемо да су Срби у Словенији аутохтони. Бројна друштва која у Словенији постоје на то указују већ више од две деценије.

Бројност, као ни сама аутохтоност више се не доводи у питање што управо значи да је добијања статуса у овом моменту управо ствар политичке воље.

Заиста верујем да ће се у наредном периоду, управо из наведених разлога, државно руководство Словеније детаљније позабавити овом проблематиком и Србима доделити статус националне мањине што нама припада.


На ком је нивоу Ваша сарадња са организацијама Срба из региона и дијаспоре?

Сарадња Срба из региона у протеклом периоду све је на бољем нивоу. Редовно комуницирамо, консултујемо се и међусобно помажемо. Готово да могу да кажем да је успостављено јединство свих релевантних српских организација из Региона око најважнијих националних питања.

Волео бих и да напоменем да смо недавно, ми Срби из региона одржали састанак на коме смо разматрали тренутни положај Срба из региона и изнели закључке.


Како превазићи потешкоће са којима се Срби сусрећу у земљама региона?

Слога, јединство свих Срба и српских организација једини је прави пут који ће побољшати статус Срба у региону. Сада је и више него очигледно да ће наша матица, Срба подржати нас Србе у региону. Истичем да сам уверен да смо на јако добром путу да ојачамо однос свих нас Срба из региона и да се заједнички боримо за своја права.


Како да се оствари боља информисаност о положају српског народа у земљама региона?

Састанци, попут овог који смо недавно одржали свакако су добар метод боље информисаности. На скуповима и састанцима попут тог имамо могућност да међусобно поразговарамо о свим потешкоћама и проблемима са којима се суочавамо.

Уједно, и медији попут Вашег управо су један од добрих метода да ширу јавност упознамо са проблемима али и свим активностима које спроводимо.

Претходна вест

Обијена здравствена амбуланта у селу Гојбуља

Следећа вест

Канцеларија: Оптужбама на рачун Саве Јањића, крију истину о угрожености Високих Дечана

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *