Исплаћено 24,2 милиона динара државне помоћи оштећенима у невремену

Нема коментара Дели:

Београд, 8. август 2023.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић саопштила је данас да је до сада исплаћено 24,2 милиона динара државне помоћи за обнову оштећених објеката у својини грађана услед дејства поплава и олујног времена током маја и јуна.

Брнабић је, у заједничком обраћању јавности са председником Србије Александром Вучићем у Палати Србија, истакла да је исплаћен део захтева грађана из Крагујевца, Краљева, Чачка и Свилајнца, а да се сутра исплаћују решења која су издата у Аранђеловцу.

Она је навела да у овом тренутку има још 308 записника који се налазе на верификацији у Министарству за јавна улагања, уз напомену да ће они бити брзо обрађени.

Такође, како је додала, 21 локална самоуправа још није доставила документацију на верификацију и са њиховим представницима сутра и прекосутра биће одржан састанак, како би се видело у чему је проблем.

Премијерка је подсетила на то да су услед поплава током маја, јуна и јула ванредну ситуацију у Србији прогласиле 63 локалне самоуправе, а да је ванредна ситуација и даље на снази у 31 општини.

Брнабић је навела да је у периоду од 19. до 22. јула олујно невреме погодило територију Републике, када је 13 локалних самоуправа прогласило ванредну ситуацију.

Она је поновила да су два апсолутна приоритета санације домаћинства и школе, како би деца несметано почела са школском годином од 1. септембра.

У овом тренутку, како је нагласила, приоритетна је обнова основних школа у Трговишту и Рачи, са чим ће се кренути наредних дана, док ће вртићи у Ћуприји и Аранђеловцу бити потпуно реконструисани.

Приоритет је и да убрзамо састављање записника након олујног невремена како бисмо обештетили људе, изградили нове куће тамо где треба да се изграде и нове школе и вртиће тамо где су у потпуности уништени,  поручила је Брнабић.

Она је истакла да је други фокус о којем жели да говори и оно што је њој посебно важно, сектор информационих технологија, који је постао један од мотора развоја наше земље.

Кренули смо убрзано да се припремамо за Експо 2027, где ћемо представити читаву Србију као земљу иновација, савремених технологија и лидера у Европи у областима као што је вештачка интелегенција, објаснила је председница Владе.

Исплаћено 24,2 милиона динара државне помоћи оштећенима у невремену

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Све учесталији напади на светиње на Косову и Метохији

Следећа вест

Обележена 94-годишњица смрти Арчибалда Рајса

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *