Историјски значај формирања Војне академије за нововековну српску државу

Нема коментара Дели:

Историјски значај формирања Војне академије за нововековну српску државу
Београд, 17. март 2023.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић поручио је данас да су Војна академија и војно школство, са импозантним трајањем од скоро два века, постојани чувари светле прошлости нашег народа и јуначке и ослободилачке традиције наше војске.

Вучевић је, на свечаности поводом обележавања Дана Војне академије, указао на историјски значај формирања те војне образовне установе у успостављању и очувању нововековне српске државе, подсетивши на то да је она изнедрила многе прегаоце, ратнике и војсковође, чија дела морају бити инспирација данашњим генерацијама.

Он је, обраћајући се професорима и кадетима Војне академије, истакао да нас је историја научила томе да је само озбиљна војска, врхунски опремљена, стручно оспособљена и патриотизмом надахнута, најбољи гарант мира и очувања слободе.

Вучевић је овом приликом позвао све заинтересоване младиће и девојке да конкуришу за упис на Војну академију.

Током данашње војне свечаности истакнутим појединцима уручене су награде за изузетна залагања и стимулативне мере.

Након свечаности, министар одбране обишао је Спомен-собу Војне академије, где се уписао у спомен-књигу, потом је обишао смештајне капацитете, библиотеку, Кабинет наоружања и војне опреме копнене војске, као и Центар за физичко васпитање и спорт.

Данашњој свечаности присуствовао је ректор Универзитета одбране, бригадни генерал Бобан Ђоровић, као и чланови колегијума министара одбране и начелника Генералштаба Војске Србије.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Ухапшено пет особа због шверца дроге

Следећа вест

Удружењима особа са инвалидитетом додељено 270 милиона динара

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *