Италија важан партнер наше земље у области енергетике

Нема коментара Дели:

Београд, 21. март 2023.
Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић изјавила је данас на панелу „Технолошке иновације: Зелена и енергетска транзиција“, у оквиру Форума за пословну и научну сарадњу Србије и Италије, да је зелена и енергетска транзиција област у којој се сарадња двеју земаља може најдинамичније и најиновативније развијати.

Ђедовић је навела да је Италија не само међу највећим трговинским партнерима Србије и водећим инвеститорима, него и важан партнер наше земље у области енергетике у претходним годинама, изразивши уверење да ће тако бити и у будућности.

Један од најважнијих пројеката у области енергетске инфраструктуре, како је навела, јесте изградња Трансбалканског коридора, који ће обезбедити већу сигурност снабдевања и повезати Србију са Италијом, као и са Румунијом, Црном Гором и Босном и Херцеговином, будући да је развој трансмисионих система услов за већи пренос енергије и повезивање тржишта у региону и са ЕУ.

Она је подвукла да су италијанске компаније међу првима препознале прилике које постоје у Србији у сектору зелене енергије, подсетивши на то да су у Војводини од 2010. године до данас изграђене три ветроелектране чији су инвеститори италијанске компаније.

Према њеним речима, ветропаркови Кошава, Ла Пиколина и Кула данас испоручују електричну енергију за више од 50.000 домаћинстава, а у припреми су и нови пројекти, пре свега у области енергије ветра и сунца.

Министарка је нагласила да је Србија озбиљно започела процес енергетске транзиције како би обезбедила енергетску сигурност и независност са једне стране, а са друге здраву животну средину.

Очекујем да ће ускоро Народна скупштина разматрати измене Закона о коришћењу ОИЕ, пренела је Ђедовић и објаснила да ће њима бити омогућено спровођење аукција на начин који ће инвеститоре брже интегрисати на тржиште и омогућити им преко потребну предвидљивост у погледу трошкова и подстицаја, а са што нижим трошковима по грађане и државу.

Она је позвала италијанске компаније да сагледају своје прилике и учествују у аукцијама за доделу тржишних премија за производњу електричне енергије.

Италија важан партнер наше земље у области енергетике

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Сарадња са Европском унијом у борби против превара са ЕУ средствима

Следећа вест

НАЈУ респектабилна институција на међународном нивоу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *