Израелски инвеститори добродошли да улажу у ОИЕ у Србији

Нема коментара Дели:

Београд, 23. март 2023.
Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић разговарала је данас са амбасадором Израела у Србији Јахелом Виланом о сарадњи двеју земаља у енергетској транзицији и пројектима у области обновљивих извора енергије.

Ђедовић је навела да су израелске компаније, захваљујући пројектима ветроелектрана у Војводини, већ препознате у Србији као значајни инвеститори у области обновљивих извора енергије, и изразила уверење да тиме нису исцрпљене могућности за сарадњу и размену искустава у процесу зелене енергетске транзиције.

Она је пренела да су предложене измене Закона о коришћењу обновљивих извора енергије у скупштинској процедури и да ће Србија, уколико се усвоје, бити спремнa за спровођење аукција за доделу тржишних премија за производњу електричне енергије из обновљивих извора енергије на начин који омогућава равнотежу између интереса државе и грађана.

Према њеним речима, то пре свега подразумева сигурност снабдевања по најнижој цени и предвидљивости коју траже инвеститори у погледу трошкова и подстицаја.

Министарка је рекла да верује да ће то бити подстицај и за израелске компаније да сагледају могућности за улагање у Србији, пре свега у области зелене енергије.

Србија, како је предочила, на јесен завршава изградњу гасне интерконекције Србија–Бугарска, која ће омогућити повезивање наше земље са изворима гаса који долазе до Грчке, укључујући гас из Азербејџана и Каспијског региона и LNG терминала у Грчкој, а у перспективи и са другим снабдевачима, међу којима је и Израел.

Вилан је навео да су Ковачица и Пупин успешни пројекти производње електричне енергије из обновљивих извора и добар пример за остале израелске инвеститоре како могу да послују у Србији.

Саговорници су закључили да је потенцијал за билатералну сарадњу у енергетици изузетан и подсетили на то да су ресорна министарства двеју држава недавно потписала Меморандум о разумевању у области зелене енергије.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

За пројекте у 43 локалне самоуправе 578 милиона динара

Следећа вест

Мисија ММФ-а од данас у посети Србији поводом прве ревизије аранжмана

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *