Јачање друмских веза Србије и Босне и Херцеговине

Нема коментара Дели:

Београд, 30. март 2023.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић разговарао је данас са министром комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Едином Фортом о јачању саобраћајних, а пре свега друмских и железничких веза, које ће ојачати односе и допринети развоју двеју држава.

Весић је подсетио на то да се у овом тренутку раде три брзе саобраћајнице које ће повезивати Србију и БиХ, а то су Сремска Рача – Кузмин, која је део ауто-пута Београд–Сарајево, брза саобраћајница Рума–Шабац–Лозница, која ће имати везу са БиХ и одвојак према Бадовинцима, као и пут Пожега–Котроман, који ће омогућити везу према Вишеграду.

Он је навео да би пут Сремска Рача – Кузмин требало да буде готов до краја године, Рума–Шабац–Лозница до краја 2024. године, док је за пут Пожега–Котроман урађен пројекат и очекује се да током наредне године буде потписан уговор и да почне реализација.

На састанку су разматрани и могући заједнички пројекти у авио и железничком саобраћају, пренео је министар и објаснио да је већ дефинисан пројекат са којим ће две земље заједно конкурисати за средства ЕУ.

Форто је рекао да је веома важно то што за граничне прелазе које је Србија већ покренула постоји одговор и са стране БиХ, а посебно према Бијељини.

Према његовој оцени, од изузетног значаја је да се железнички коридор, који иде од Бањалуке преко Добоја и Тузле на Зворник и даље у Србију, оживи и модернизује.

Он је нагласио да је проток људи и робе кључан за развој и Босне и Херцеговине и Србије.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Унапређење сарадње пословних заједница Србије и Израела

Следећа вест

Наставак јачања капацитета Војске Србије

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *