Јачање независних институција кроз промену закона

Нема коментара Дели:

Београд, 27. октобар 2021.

Министарка државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Марија Обрадовић изјавила је данас да се унапређењем правног оквира којим се дефинише рад Заштитника грађана и уређује слободан приступ информацијама од јавног значаја, унапређује транспарентост рада државне управе, али и јача независност ове две важне институције.

Обрадовић је, на почетку заједничког начелног претреса о предлозима закона о Заштитнику грађана и о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја у Народној скупштини, указала на то да се пред посланицима налазе законска решења на којима је то министарство започело рад пре пуних пет година.

Она је истакла да ови документи садрже бројна мишљења, препоруке и ставове грађана, заинтересованих организација цивилног друштва, експерата ОЕЦД/ЕУ СИГМА, као и самих институција Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, који су активно учествовали у изради ових законских решења.

Према њеним речима, Министарство се приликом израде оба предлога закона руководило Венецијанским принципима заштите и унапређења институције омбудсмана, Конвенцијом Савета Европе о приступу званичним документима – Tromso конвенцијом, начелима јавне управе Европске комисије, као и примедбама и предлозима који су се појавили у досадашњој пракси.

Она је нагласила да се предложеним документом значајно унапређује независност Заштитника грађана кроз јачање његових надлежности у погледу самосталног постављања својих заменика и уређивања стручне службе.

Посебну новину представља и то што ће се и Заштитник и Повереник бирати након јавног позива, који расписује председник Народне скупштине, уз обавезу надлежног скупштинског одбора да са кандидатима, пре утврђивања предлога за избор, обави јавни разговор и омогући им изношење ставова о улози и начину остваривања дужности обе институције, објаснила је министарка.

Како је навела, мандат на који ће се бирати и Заштитник и Повереник продужава се новим законским одредбама на период од осам година, али без могућности реизбора.

Обрадовић је, говорећи о новинама које доноси нови закон о Заштитнику грађана, указала на то да ће ова институција добити нова овлашћења, кроз поверавање послова националног независног механизма за праћење спровођења Конвенције о правима особа са инвалидитетом, послова националног известиоца у области трговине људима, уз раније већ поверене послове Националног механизма за превенцију тортуре.

Министарка је нагласила да се Предлогом закона омогућава буџетско-финансијска независност Заштитника грађана, односно, уводи се начело забране смањења буџетских средстава, осим ако се средства смањују и другим буџетским корисницима, како би се осигурало делотворно и ефикасно остваривање његове функције.

Према њеним речима, новину представља и уређивање поступка пред Заштитником грађана, увођењем скраћеног и испитног поступка и прописивањем рокова за поступање по притужбама грађана.

Она је предочила да Предлог закона о изменама и допунама Закона о приступу информацијама од јавног значаја унапређује транспарентност и повећава број информација које треба да садржи информатор о раду.

Обрадовић је рекла да тај документ предвиђа успостављање јединственог информационог система који води и одржава Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и спречава злоупотребу права тражилаца информација који покрећу прекршајне поступке без претходног подношења жалби Поверенику.

Изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја промовишемо приступ информацијама на проактивној основи, истакла је она, уз напомену да ће се подаци из информатора о раду ажурирати у року од 30 дана и садржаће информације за које постоји највеће интересовање јавности.

Министарка је објаснила да се проширује круг лица и органа власти на које се Предлог закона односи, а који укључује нове категорије као што су јавна предузећа, јавни бележници и извршитељи, установе и организације и друга правна лица које оснива Република Србија, АП или јединице локалне самоуправе, укључујући и градске општине, али и другe органe власти на које се Закон до сада није односио.

Такође, Поверенику се сада даје оперативније овлашћење да изрекне санкције због неизвршења његових одлука, као и да подноси захтеве за покретање одговарајућих прекршајних поступака, закључила је Обрадовић.

Народна скупштина започела је данас заједнички начелни претрес о предлозима закона о Заштитнику грађана и о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, а министарка државне управе и локалне самоуправе је упутила позив народним посланицима да, у дану за гласање, усвоје предложена законска решења.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Новинарима и медијским радницима омогућити несметан рад

Следећа вест

Петковић са немачком званичницом Кристином Хулман о безбедносним провокацијама и инцидентима према Србима на КиМ

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *