Јачање сарадње науке и привреде у циљу економског раста и добробити друштва

Нема коментара Дели:

Београд, 5. април 2023.
Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић указала је, на отварању манифестације „Дани науке и привреде 2023”, на то да су наука и привреда без сумње чврсто повезане и зависне једна од друге.

Беговић је нагласила да наука може имати кључну улогу у развоју пре свега привреде јер обезбеђује иновације, нове технологије и знања која се примењују у индустрији.

Министарка је истакла да је Привредна комора Србије једна од карика која спаја ова наизглед два удаљена света, а које је неопходно приближити.

Научници у привреди могу да пронађу примену својих истраживања, док предузећа могу да користе најновије технологије и иновативна решења у својим пословањима, предочила је она.

Према њеним речима, наука често руши границе и кроз нове технологије намеће и трендове и усмерава потребе тржишта, при чему на тај начин доводи до повећања продуктивности и ефикасности у привреди.

Она је рекла да нове технологије, као што су роботика и вештачка интегенција, заиста мењају производњу, привредну логистику, али и пратеће области као што су банкарство, осигурање или маркетинг.

Министарка је оценила да наука треба да буде покретач развоја стартап екосистема који дефинитивно у данашњем времену постаје кључан и за економски раст и за материјализацију иновација.

Многе стартапове оснивају научници, истраживачи који су ново решење или технологију развили баш у својој лабораторији током свог научноистраживачког рада, рекла је Беговић.

Она је навела да министарство на чијем је челу и Влада желе да подрже оснивање стартaп компанија које долазе из академске заједнице и оснивају се на факултетима и институтима.

Руководилац Групе за спровођење финансијске подршке малим и средњим предузећима и стратешку анализу Министарства науке, технолошког развоја и иновација Анкица Момчиловић изјавила је да је данас и у нашем региону, али и глобално, препозната веза између иновација и продуктивности и доприноса науке већој додатној вредности привредног резултата и уопште конкурентности једне привреде.

Циљ овог скупа, који се одржава у Привредној комори Србије, јесте јачање сарадње науке и привреде кроз представљање додатних подстицаја ка приватним и јавним улагањима и развоју иновационог потенцијала у Србији, и то тако што привредним друштвима и истраживачима из академских кругова омогућава да своје идеје изнесу на тржиште, отворе нова радна места и прошире привредну активност.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Заплењена дрога и ухапшена једна особа у две одвојене акције МУП-а

Следећа вест

Државна матура има за циљ да унапреди квалитет образовног система

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *