Јачање сарадње са САД у науци, технолошком развоју и иновацијама

Нема коментара Дели:

Београд/Вашингтон, 21. јул 2023.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић састала се у Вашингтону, на крају посете САД, са саветницом америчког државног секретара Ентонија Блинкена, Алисон Швир и директором Атлантског савета за Европу Јорном Флеком.

Беговић је оценила да ова посета представља значајан корак у јачању билатералне сарадње између Србије и Сједињених Америчких Држава у области науке, технолошког развоја и иновација.

Министарка је истакла да је отворен дијалог са америчким партнерима пружио могућности за даље унапређење сарадње, размену знања и искустава, што ће допринети даљем напретку Србије у овим кључним областима.

Она је навела да је у разговору са Швир преставила постигнућа Србије у дигитализацији, нарочито успех у имплементацији и примени дигиталних технологија у основним школама, укључујући области попут програмирања и вештачке интелигенције.

Беговић је напоменула да је представила и научни екосистем Србије, посебно пројекат Био4 као изузетно важан за нашу земљу, али и за читав Западни Балкан, додавши да наша држава жели да буде предводник у припреми целог региона за изазове који долазе.

Министарка је указала на то да је њена саговорница позитивно оценила убрзани напредак Србије у области дигитализације и примени вештачке интелигенције, као и одлуку да биотехнологија постане кључна индустријска грана у коју је наша држава спремна да улаже.

Беговић је, такође, и са директором Атлантског савета за Европу, разговарала о напретку Србије у дигитализацији и њеном значају у савременом друштву, као и о научном и стартап екосистему и плановима наше земље да подржи даљи развој стартап заједнице.

Она је позитивно оценила то што Атлантски савет посвећује пажњу развоју Србије и у потпуности је информисан о свим корацима које наша земља предузима у процесу дигитализације. 

Министарка је изразила задовољство због тога што све више компанија отвара истраживачке центре у Србији, што потврђује да је земља постала значајно одредиште за истраживање и развој у светским оквирима.

Према њеним речима, циљ Владе Србије јесте да омогући перспективну будућност младим људима, како би остварили професионалне амбиције у својој земљи.

Овај састанак представља још један корак у изградњи међународних партнерстава и јачању позиције Србије у глобалној заједници. Влада наставља са преданим радом на унапређењу дигиталне трансформације и стварању повољних услова за напредак науке, технологије и иновација у земљи, са циљем обезбеђивања просперитетне будућности за све грађане.

Јачање сарадње са САД у науци, технолошком развоју и иновацијама

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Значајна улога науке у суочавању са глобалним изазовима

Следећа вест

Даље јачање економске сарадње Србије и НР Кине

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *