Јачање стратешког партнерства са Азербејџаном

Нема коментара Дели:

Београд, 23. новембар 2022.
Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да Србија и Азербејџан имају много тога заједничког и да су две земље данашњим потписивањем више споразума подигле сарадњу и односе на нови ниво.

Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре са председником Азербејџана Илхамом Алијевом, одржаној након потписивања споразума и састанка делегација двеју земаља, истакао да је Србија поуздан партнер тој земљи.

Наше две земље имају много тога заједничког, пре свега да непоколебљиво чувају свој територијални интегритет и да једна другој помажу у међународној арени, међународним институцијама, поштујући Повељу УН и међународно-правне норме засноване на том документу, нагласио је он.

Председник Републике је пренео да је током данашњег разговора било речи о свим важним питањима, међу којима је и енергетика, јер је Азербејџан велесила у прозводњи и извозу гаса.

Према његовим речима, за седам до десет година Азербејџан ће извозити више од 35 милијарди кубних метара гаса, док је данас извоз 22 милијарде кубних метара, од чега половина иде у европске земље.

Зато радимо и на успостављању интерконектора између Србије и Бугарске да бисмо могли да купимо значајне количине гаса из Азербејџана, објаснио је он и додао да расту потребе привреде, али и домаћинстава, па је потребна и већа енергетска сигурност.

Вучић је пренео да је разговарано и о другим важним питањима, као што су несташица ђубрива, војно-техничка сарадња и унапређење сарадње у међународној арени.

Он је најавио да ће у наредних 20 дана отпутовати у радну посету Бакуу како би се наставили разговори око важних тема за нас, додавши да ће у делегацији наше земље бити више министара како би се продубило стратешко партнерство конкретним споразумима.

Алијев је поручио да су Србија и Азербејџан стратешки партнери који сарађују у бројним областима, али и пријатељи, те да се Београд и Баку подржавају међусобно када је у питању територијални интегритет и суверенитeт земаља, подвукавши да је тај став јасан и да се неће мењати ни убудуће.

Он је указао на то да потписана документа о сарадњи представљају правни основ за даљи развој односа, додавши да Азербејџан има богате гасне ресурсе, који имају важну улогу у енергетској безбедности многих земаља.

Ми ћемо да сарађујемо са пријатељским земљама на првом месту, не само кад је реч о енергетици, већ у свим областима, поручио је Алијев, указавши на то да су се Србија и Азербејџан увек међусобно подржавали у међународној арени.

Председници Србије и Азербејџана потписали су и Заједничку изјаву у којој су потврдили заједничке интересе за продубљивање стратешког партнерства између Србије и Азербејџана.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Просечна зарада без пореза и доприноса 74.981 динар

Следећа вест

Фокус на јачању економске сарадње са регионом

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *