Јавне финансије Србије у потпуности стабилне

Нема коментара Дели:

Београд, 22. март 2023.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас у Палати Србија са представницима Bank of America и више од десет инвеститора из Европе и Сједињених Америчких Држава, који су заинтересовани за улагање у Србију и регион.

Тема састанка била је атрактивност Србије за улагање и у том смислу стабилност јавних финансија, позиција наше земље у контексту актуелних геополитичких дешавања и пут ка Европској унији.

Инвеститоре су додатно занималa и планирана улагања у енергетику, деловање Србије на међународном тржишту капитала и достизање инвестиционог рејтинга.

Саговорници су разговарали и о иницијативи „Отворени Балкан”, која подразумева регион без граница и доприноси расту целог региона.

Када је реч о атрактивности за улагање, Мали је рекао да је прошле године Србија имала рекордних 4,4 милијарде евра страних директних инвестиција, као и да приближно 60 одсто укупних страних инвестиција у региону долази управо у нашу земљу.

Он је истакао да је Влада Србије одлучна у томе да улаже велика средства у јавне инвестиције, тако да се тренутно гради чак 10 ауто-путева, што додатно утиче на атрактивност земље.

Потпредседник Владе је инвеститорама представио стање наших јавних финансија и истакао да је Србија упркос изазовима у потпуности стабилна и да је у последњих неколико година постала атрактивна инвестициона дестинација.

Мали је указао на то да је наша земља у прошлој години забележила раст БДП-а од 2,3 одсто и да је у временима кризе, у последњих неколико година, кумулативно била једна од најбрже растућих економија у Европи.

Он је нагласио и да је у апсолутном износу БДП прошле године износио рекордних 60 милијарди евра, као и да се ове године очекује 68 милијарди евра.

Потпредседник Владе је подсетио и на то да је та бројка 2012. године била упола мања, односно да је БДП у апсолутном износу био 33 милијарде евра.

Према његовим речима, српска економија расте и отпорна је, а пре пандемије коронавируса неколико година заредом имали смо суфицит у буџету и довољно простора да се помогне привреди и грађанима пакетом од чак девет милијарди евра.

На тај начин сачувана су радна места, а незапосленост је тренутно на историјском минимуму, истакао је Мали, додавши да Србија припада Европској унији и да од тога може да има користи цео регион.

Јавне финансије Србије у потпуности стабилне

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Сарадња са Ираном у области популационе политике и демографије

Следећа вест

Одржана промоција полицијске професије у ОШ „Никола Тесла” у Винчи

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *