Једностране акције Приштине могу угрозити безбедносну ситуацију на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 22. август 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић информисао је данас амбасадора САД у Србији Кристофера Хила о разговорима Београда и Приштине у Бриселу и настојањима Београда да се кроз дијалог смире тензије и пронађе одрживо решење на терену.

Петковић је истакао да је Београд и овог пута показао да жели наставак дијалога и успостављање нормализације односа са Приштином, што би био предуслов мира, стабилности и економског просперитета државе Србије, али и целог региона Западног Балкана.

Директор Канцеларије је нагласио да је делегација Београда показала максималну одговорност и све време инсистирала на очувању мира и безбедности грађана у покрајини и да је у том светлу понудила компромисна решења, која је приштинска делегација одбила.

Приштина је у Брисел дошла са идејом о некаквом генералном споразуму у шест тачака, са посебним инсистирањем на међусобном признању, плаћању наводне одштете од стране Београда и поновном преиспитивању свих претходно договорених споразума, навео је он.

Према његовој оцени, то јасно показује да приштински политичари имају само два циља, а то је укидање државе Србије на територији Космета и протеривање Срба са њихових вековних огњишта.

Он је изразио бојазан да ће инсистирање Приштине да за десет дана примени одлуке о пререгистрацији возила и личним картама довести до даљег подизања тензија и појачаних провокација и притисака на Србе.

Зато је од суштинског значаја да сви релевантни међународни фактори схвате озбиљност ситуације у којој се тренутно налазимо и разумеју да једностране акције Приштине по наведеним питањима могу угрозити безбедносну ситуацију на Космету, поручио је директор Канцеларије.

Петковић је истакао да би формирање Заједнице српских општина, која је договорена Бриселским споразумом, а што приштинска страна одбија да испуни више од девет година, био неопходан корак у добром смеру и кључ за решавање многих проблема у покрајини.

Он је нагласио да ће Србија наставити да у наредних десет дана трага за компромисним решењима, али ће исто тако остати одлучна да заштити безбедност српског народа у покрајини и да га сачува од погрома и прогона.

Директор Канцеларије је иразио захвалност амбасадору САД на разумевању које има за положај српског народа у покрајини, али и на препознавању да је српска делегација на разговоре у Бриселу дошла спремна да преговора, дође до компромиса и пронађе пут напред.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Компромис једино решење актуелне кризе на Космету

Следећа вест

Сачуваћемо наш народ на Космету од погрома и прогона

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *