Каменован хуманитарни аутобус који превози Србе повратнике

Нема коментара Дели:

Београд, 10. мај 2022.
Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је да је хуманитарни аутобус који превози Србе повратнике из општине Исток у Косовску Митровицу каменован јутрос око 9 часова у месту Рудник.

Овим бесплатним превозом, који финансира Канцеларија за Косово и Метохију, Срби из Осојана се два пута недељно превозе у Косовску Митровицу, како би обавили неопходне послове, здравствене прегледе или административне обавезе.

Тек пуком срећом у нападу није било повређених, али су путници изразито узнемирени након овог инцидента, наводи се у саопштењу и напомиње да је возач позвао полицију, која је извршила увиђај.

Срби повратници су посебно осетљива категорија становника на Косову и Метохији, при чему стопа повратка износи мање од два одсто, што је најмање у једном постконфликтном подручју.

Управо овакви и слични учестали напади на повратнике, уз узурпацију имовине, налазе се међу главним разлозима за одсуство одрживог повратка. Шта је коме група путника повратника засметала да су постали мета албанских хулигана и екстремиста, упитала је Канцеларија.

Овим је настављена серија безумних напада на Србе на простору Космета, а најновији напад на повратнике тест је и за представнике оних међународних организација које би требало да обезбеде миран и безбедан живот Срба, да тај свој задатак и испуне.

Посебно забрињава чињеница да не постоји ни воља, ни жеља политичара из Приштине да осуде овакве инциденте и затраже хитно привођење починилаца, чиме би јасно показали да су спремни на заједнички суживот са српским народом.

Напротив, од представника Привремених институција самоуправе у Приштини имамо само агресивне и антисрпске изјаве, којима потпирују мржњу и нетрпљивост према Србима и директно изазивају инциденте на терену.

Канцеларија за Косово и Метохију захтева да се без одлагања нападачи на хуманитарни аутобус ухапсе и санкционишу, при чему апелује на представнике међународних организација које делују на простору Космета да овај инцидент јавно и јасно осуде и подигну безбедност Срба на виши ниво, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Београд опредељен за решавање свих несугласица са Приштином

Следећа вест

Опљачкана кућа породице Стевић из Грачанице

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *