Канцеларија: На КиМ опљачкана пета црква за десет дана

Нема коментара Дели:

У селу Горња Гуштерица у општини Грачаница у току претходне ноћи обијена је и опљачкана црква Свете Недеље.

Провалу су приметили мештани овог села у јутарњим часовима и о томе обавестили надлежне.

Из цркве је украден новац, улазна врата су обијена и причињена је друга материјална штета.

У претходних десет дана ово је пета црква у српским срединама на Косову и Метохији која се нашла на мети вандала и пљачкаша, што јасно указује да се српска верска баштина континуирано угрожава, а тиме и нарушава мир православних верника.

Подсетимо, претходног викенда, у ноћи уочи Задушница, обијени су храмови Светог Петра и Павла у Клокоту и Свете Тројице у Партешу, а пре три дана црква Четрдесет Севастијских мученика у селу Драјковце и храм Светог Димитрија у селу Доња Битиња у општини Штрпце.

Како је Канцеларија за Косову и Метохију и раније упозоравала, индикативно је да се овакви случајеви интензивирају уочи годишњице обележавања мартовског погрома на Косову и Метохији, када је уништено 35 верских објеката.

Недопустиво је да се у 21. веку на територији Косова и Метохије, чији се политичари у Приштини и међународни представници декларативно залажу за европске вредности, верску толеранцију и суживот, на терену одвијају најстрашнија кршења верских права и слобода.

Апелујемо на све представнике приштинских привремених органа и међународних институција, који су преузели дужност и обавезу да осигурају мир и безбедност српског народа на Космету и заштите српску имовину и верску баштину, да хитно реше ове случајеве и приведу извршиоце пред лице правде.

Извор текста : Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Фејсбук/Горња Гуштерица

Претходна вест

Кнежевић: Влада Црне Горе ће “појести саму себе”

Следећа вест

Петковић и Атанасковић договорили помоћ за српски народ на КиМ

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *