Кандидат за председника нове Владе Србије Ана Брнабић

Нема коментара Дели:

Београд, 27. август 2022.
Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је данас да је кандидат за председника будуће Владе Србије Ана Брнабић.

Вучић је, у обраћању јавности поводом избора мандатара, рекао да је у складу са Уставом, након што је саслушао мишљења представника изборних листа, донео одлуку о предлогу кандидата за председника Владе.

Председник Републике је навео да је одлука била компликована и сложена и унутар највеће странке у земље, са коалиционим партнерима, и додао да ће сва три кандидата за ово место бити важни чланови Владе.

Предлажем Народној скупштини Републике Србије Ану Брнабић као кандидата за председника Владе. Та одлука ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику. Ана Брнабић неће бити четири године председник Владе. Њен мандат трајаће краће, доћи ће до промена у 2024. години, указао је он.

Вучић је истакао да је важно да Брнабић остане премијерка да бисмо могли да наставимо да ужурбано радимо на решавању проблема за јесен и зиму, напоменувши да је значајно да у том периоду имамо неког ко је искусан.

Он је рекао да би нова Влада Србије требало да буде формирана у наредних 20 дана, и поновио да ће у њој бити много промена.

Председник Републике је рекао и да у наредних неколико дана очекује одговор Европске уније на предлог Београда по коjeм би Србима са Косова и Метохије било омогућено да са српским личним картама улазе и излазе са Космета, поручивши да Срби из покрајине не могу да припадају визном режиму.

Нама је важно да сваки Србин из Лепосавића, Косовске Митровице, Грачанице може да уђе на Косово и Метохију и да изађе са документима Републике Србије. Ако нам то гарантују из ЕУ, један проблем смо решили, нагласио је Вучић.

Он је рекао да око регистарских таблица очигледно нема никаквог договора, додавши да ће питање Заједнице српских општина (ЗСО) убудуће бити предуслов разговора са Приштином о било ком питању.

Према његовим речима, криза на Косову и Метохији се продубљује, али је важно да Србија реагује сталожено и да не буде проглашена кривом за пропаст преговора.

Наши разговори са косовским Албанцима били су врло неуспешни, са посредницима из ЕУ и САД изузетно тешки и на крају смо дошли до тога да се ни око чега не слажемо у вези са признањем, рекао је Вучић.

Он је најавио да ће у Београду од 1. септембра бити одржана велика сесија иницијативе „Отворени Балкан“, којој ће присуствовати премијери Албаније и Северне Македоније – Еди Рама и Димитар Ковачевски, као и министри спољних послова Турске и Мађарске.

Биће то изузетна манифестација, промоција Србије, Београда, али и „Отвореног Балкана“ и Скопља, Тиране, нашег заједништва, заједничког погледа у будућност, нагласио је Вучић.

Председник Републике је, такође, навео да не постоје планови за рестрикције струје наредне зиме, али да је ситуација у тој области изузетно тешка, због чега је важно да нова влада, која ће се тиме бавити, буде састављена у наредних двадесетак дана.

Вучић је указао на то да ће грађани који буду штедели електричну енегију имати велики попуст на својим рачунима, напоменувши да проблеми са струјом и осталим енергентима нису нешто што има везе са Србијом, већ је то светски проблем изазван ратом у Украјини.

Он је навео да је потребно да се што пре пронађу нове количине мазута, додавши да је Србија од кинеских партнера већ успела да набави најмање милион тона индонежанског угља.

Вучић је рекао да би по садашњим ценама струје и гаса на тржишту само због куповине неопходних количина Србија морала да издвоји осам милијарди евра годишње и да би то значило банкрот државе јер је читав буџет земље 13,5 милијарди.

Према његовој оцени, то ће ипак бити избегнуто јер је држава набављала све што јој је потребно у претходном периоду и има резерве у земљи и у Мађарској.

Он је, такође, навео да ће манифестација Европрајд, која је била најављена за септембар у Београду, бити отказана или одложена.

Председник Републике је истакао да није срећан због тога и да се тиме угрожавају права мањине, али да је држава такву одлуку донела притиснута бројним проблемима.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Постићи договор о таблицама по истом принципу као за личне карте на КиМ

Следећа вест

Постигнут договор који се тиче слободе кретања и српских докумената на Космету

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *