Казнити одговорне за загађење Дунава

Нема коментара Дели:
Казнити одговорне за загађење Дунава

Београд, 21. јун 2023.
Министарство заштите животне средине Владе Републике Србије саопштило је данас да су резултати лабораторијских анализа квалитета воде реке Дунав на профилима Челарево и Нови Сад – Сремска Каменица, који су узорковани 19. јуна, показали да је вредност параметра за загађење била прекорачена у свих шест узорака.

У саопштењу се наводи да је карактеристичан детектован параметар за процену загађења изазваног изливањем нафте укупни органски угљеник (TOC) и да су на наведеним профилима вредности концентрације биле у распону од 6,0 – 8,2 mg/l, чиме се вода сврстава у Класу III.

Површинске воде III класе обезбеђују услове за живот и заштиту риба као што су шаран, сом и штука. Ове воде се могу користити у следеће сврхе: снабдевање водом за пиће уз претходни третман, купање, рекреацију, наводњавање и за индустријску употребу.

Министарство је упутило позив надлежним органима да реагују и у складу са овлашћењима казне починиоца акцидента на Дунаву, а привредним субјектима да у свом пословању поштују еколошке стандарде и прописе који се односе на заштиту животне средине.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Наставак бруталне демонстрације силе и неправде Приштине према Србима на Космету

Следећа вест

Обележена 25-годишњица оснивања Дома за одрасла инвалидна лица у Земуну

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *