Комесаријат помогао 26.151 породицу да реши своје стамбено питање

Нема коментара Дели:
Комесаријат помогао 26.151 породицу да реши своје стамбено питање

Београд, 20. јун 2023.
Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије, на Светски дан избеглица, који се обележава данас 20. јуна, подсећа на значај поштовања принципа солидарности, хуманости, људских права и сарадње, и ове године, као и сваке наредне, има фокус на праву сваког појединца да има наду и сигурност за бољи живот.

Комесарка Наташа Станисављевић је тим поводом истакла да је Комесаријат до данас помогао укупно 26.151 породицу да реши своје стамбено питање, од чега су 19.573 избеглице из бивших Република СФРЈ и 6.499 интерно расељених лица са простора Косова и Метохије, као и 79 породица/домаћинстава повратника по споразуму о реадмисији.

Према њеним речима, економски је оснажено 22.580 породица/домаћинства избеглица, интерно расељених лица и повратника по споразуму о реадмисији обезбеђивањем средстава за доходовне активности .

Ми се трудимо да сваком лицу које дође у нашу земљу а било је приморано да напусти свој дом, пружимо сигурност и безбедност, поступамо достојнствено и хумано. Највећим делом, избеглице и интерно расељени помогнути су средствима из буџета Републике Србије. У исто време, много се ради на томе да најугроженије породице дођу до крова над главом, нагласила је Станисављевић.

Она је изнела податак да је за последњих годину дана, Комесаријат подржао и стамбено збринуо више од 1.366 најугроженијих избегличких породица као и интерно расељене са Косова и Метохије.

Избеглице из Хрватске и Босне и Херцеговине, како је истакла, значајно су помогнуте донаторским средствима првенствено Европске уније, кроз Регионални стамбени програм, који је успостављен ради решавања стамбених потреба најугроженијих избеглица и расељених лица са простора бивше Југославије, а има за циљ да стамбено збрине и обезбеди око 7.000 лица.

У оквиру Регионалног стамбеног програма, корисницима je до сада додељенo укупно 7.101 стамбено решење, рекла је комесарка и додала да је ова година била рекордна кад говоримо о збрињавању лица.

Од септембра до данас усељено је 11 зграда и додељена 323 стамбена решења ( више од 900 лица), додељено 120 пакета грађевинског материјала, 15 монтажних кућа, 25 сеоских кућа и 7 купљених станова, укупно 475 породица је помогнуто, што је скоро 1.500 лица, прецизирала је она.

Kада говоримо само о становима, укупно смо уселили 236 породица што је 708 лица, у наредном периоду очекујемо да решимо стамбено питање за још 1.000 лица, додала је комесарка.

Према њеним речима, Комесаријат за избеглице и миграције одговорно и хумано брине о свим лицима која је потребна заштита наше државе.

На данашњи дан, како је истакла, у 14 центара колико их је тренутно активно, борави 2.614 лица и свако од миграната који је прошао кроз наше центре добио је смештај, храну, одећу, медицинску заштиту и хуман приступ, а деца која бораве у центрима уписана су у редовне школске програме.

Она је додала да су у центрима најзаступљенији мигранти из Авганистана, Сирије, Марока, Пакистана и Бурундија, а током 2023. године регистровано је укупно 35.714 лица.

Ове године је из буџета Републике Србије опредељено 475 милиона динара за помоћ људима који су, без своје кривице, изгубили све, а тим новцем биће омогућено стамбено збрињавање и други видови помоћи, рекла је Станисављевић.

На Светски дан избеглица, Комесаријат за избеглице и миграције жели да се захвали свим партнерима у држави, међународним организацијама, невладином сектору и нарочито донаторима, на указаној подршци и уложеним средствима за побољшање живота избегличке популације, као и услова боравка миграта и тражилаца азила. Остајемо потпуно посвећени мисији јачања страбилности и мира на Балкану, закључила је комесарка.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Полагање завршног испита за осмаке почиње сутра

Следећа вест

Ухапшено 6 радника возног парка ЗЦ Књажевац због малверзација са горивом

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *