Компаније из САД заинтересоване за улагање у савремене енергетске капацитете у Србији

Нема коментара Дели:

Београд, 18. јул 2023.

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић разговарала је данас са амбасадором САД у Србији Кристофером Хилом о сарадњи двеју земаља у области енергетике и потенцијалним новим инвестицијама у овом сектору.

Ђедовић је том приликом истакла да су Србија и САД значајно унапредили економску сарадњу у претходним годинама, а америчке компаније су међу највећим страним инвеститорима у нашој земљи.

Министарка је напоменула да је процес енергетске транзиције, у којем ће Србија радити на повећању производних капацитета, повећању учешћа обновљивих извора енергије у енергетском миксу и диверсификацији снабдевања енергентима, прилика и за то да нашу сарадњу у области енергетике подигнемо на виши ниво.

Осим инвестиција које реализује држава, унапређењем законског оквира желимо и да стимулишемо приватни сектор да више улаже у обновљиве изворе енергије (ОИЕ), што ће допринети већој сигурности снабдевања, привлачењу нових инвестиција, као и бољој заштити животне средине, рекла је министарка.

Она је додала да усвајањем плана развоја енергетске инфраструктуре и мера енергетске ефикасности, заједно са усвојеним изменама Закона о коришћењу обновљивих извора енергије и стратешким документима чија израда је у завршној фази, Србија поставља јасне циљеве и приоритете за развој енергетског сектора.

Стварањем стабилног законског оквира за нова улагања, посебно у области обновљивих извора енергије, тежимо да привучемо инвеститоре које својим искуством и технологијама могу да допринесу снажнијем енергетском сектору Србије. Паралелно развијамо и стратегију развоја енергетике за коју очекујемо да буде на јавној расправи на јесен, додала је она.

Хил је похвалио напоре и видљиве резултате Србије у оснаживању енергетског сектора у односу на ризике које доноси енергетска криза, додајући да су америчке компаније заинтересоване за улагање у технолошки савремене енергетске капацитете у Србији, наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Учинити све да привредна сарадња прати унапређене политичке односе са Сан Марином

Следећа вест

Заинтересованост УАЕ за улагања у област науке и технолошког развоја

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *