Компромис једино решење актуелне кризе на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 24. август 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић изјавио је да је председник привремених приштинских институција Аљбин Курти, у свом првом обраћању након састанка у Бриселу, још једном покушао да обесмисли дијалог у Бриселу, те да је изнео низ неистина, толико очигледних да га демантују и угледни међународни представници.

“Једина и права истина је да је делегација Београда, са председником Александром Вучићем на челу, у Брисел дошла одлично припремљена, са конкретним, конструктивним и одрживим решењима за решавање кризе са којом се суочавамо на простору Косова и Метохије, што је синоћ недвосмислено потврдио и амбасадор САД у Београду господин Кристофер Хил.

Међутим, Курти је хистерично одбио свако понуђено решење јер је у свом милитантном уму очигледно спреман на све само не на дијалог и компромис.

Својом изјавом да су статусно неутралне „КС“ таблице важиле до септембра 2021. године, Курти је показао да ни сам не зна шта прича и ухваћен је у још једној масној лажи јер је те таблице противправно и једнострано Приштина укинула још 17. септембра 2020. године, дакле годину дана пре истека рока важења, након чега је било предвиђено да се о овој теми разговара и тражи решење.

Даље, Курти нема права да Србима са КиМ издаје било какав папир, па био он А4 или друге величине. Србима са КиМ нико не може да издаје визу за њихове куће и вековна огњишта и то Курти јако добро зна, само се прави невешт.

По истом принципу се понаша и у случају споразума о несталим лицима који свесно саботира и условљава, јер не жели да породицама страдалих пружи мир који им је потребан и омогући претрагу потенцијалних локација, већ жели да званични Београд означи као кривца.

На то се своди његова читава политика и у томе лежи и разлог за његово одбијање да формира ЗСО, али свесно крши све остале споразуме потписане у Бриселу.

Очигледно је да је Куртију било потребно чак шест дана да осмисли нову кампању лажи и дезинформација којом ће покушати да оправда своје сумануте, једностране, противправне акције које жели да спроведе на северу Косова и Метохије и тиме читав регион гурне у нове тензије, сукобе и ескалацију.

То неће поколебати Београд и председника Вучића да наставе да свим силама трагају за мирним и компромисним решењем за актуелну кризу, али је одговорност и на међународној заједници да покушају да уразуме Куртија, јер време цури, а његове најаве сукоба и ескалације кризе све су гласније“, навео је Петковић..

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Преко натписа села надомак Грачанице исписан графит терористичке „УЧК“

Следећа вест

Једностране акције Приштине могу угрозити безбедносну ситуацију на Космету

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *