Компромис услов за трајну стабилност на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 18. мај 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић упознао је данас амбасадора Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофера Хила са последњом рундом разговора Београда и Приштине, која је одржана прошле недеље у Бриселу.

Петковић је истакао да ни овог пута није било директног састанка са приштинском делегацијом, која је поново одбила да разговара о формирању Заједнице српских општина (ЗСО) и решавању питања несталих.

Приштина је на тај начин још једном показала да истрајава у настојањима да затвори врата дијалогу и уништи сваку могућност да се о нагомиланим проблемима разговара, оценио је он.

Директор Канцеларије је констатовао да је неопходно да Приштина одустане од опструкције и коначно спроведе оно што је до сада договорено у Бриселу, пре свега да омогући формирање ЗСО са суштинским надлежностима и инструментима за ефикасну заштиту положаја и интереса српског народа у покрајини, додавши да најновијим потезима Приштина крши и Вашингтонски споразум.

Он је истакао и да је решавање питања несталих лица покренуто на инсистирање Београда и да је рудник Штаваљ двадесет и трећа локација на којој се по захтеву Приштине врши претрага терена, уз присуство представника Приштине, Еулекса, Међународног комитета Црвеног крста, као и представника породица несталих.

Насупрот томе, Приштина не дозвољава претрагу девет локација на Kосову и Метохији, на којима се, по сазнањима Београда, налазе посмртни остаци Срба несталих у рату.

Петковић је америчког амбасадора упознао и са тешким положајем српског народа на Косову и Метохији, наглашавајући да су напади на Србе, њихову имовину, манастире и цркве готово свакодневна појава.

Он је подсетио на то да је од почетка прошле године забележено 178 етнички мотивисаних инцидената, али да изостају осуде и реакције и привремених институција у Приштини и међународних институција на Космету.

Београд и поред свега остаје опредељен за конструктиван дијалог и компромис, као једино средство путем којег се могу створити услови за трајну стабилност и просперитет на Космету и Западном Балкану у целини, закључио је Петковић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Београд суштински заинтересован за мир и стабилност у региону

Следећа вест

Нови инциденти према Србима у селу Прековац

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *