Конституисана Народна скупштина Србије

Нема коментара Дели:

Београд, 1. август 2022.
У Народној скупштини Републике Србије данас су потврђени мандати новим посланицима који су изабрани на парламентарним изборима 3. априла, чиме је конституисан нови сазив парламента.

Након верификације мандата, посланици су положили заклетву која гласи: „Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди“.

Нови сазив парламента чини 120 посланика са изборне листе „Александар Вучић – Заједно можемо све“, 38 са листе „Мариника Тепић – Уједињени за победу Србије“, а 31 са листе „Ивица Дачић – Премијер Србије“.

Листа „Др Милош Јовановић – Нада за Србију“ има 15 посланичких места, коалиција „Морамо“ 13 мандата, листа „Бошко Обрадовић – Српски покрет Двери – ПОКС – Милош Парандиловић – Патриотски блок за обнову Краљевине Србије“ десет мандата, колико и листа „Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници“.

Пет посланичких места припало је листи „Савез војвођанских Мађара“, три листи „Муфтијин аманет – СПП – Усаме Зукорлић“, два коалицији „Заједно за Војводину – Војвођани – Демократски савез Хрвата у Војводини – Заједно за Војводину“, колико и листи „СДА Санџака – Др Сулејман Угљанин“, док „Коалиција Албанаца долине“ има једног посланика.

Седници, која је почела око 10 часова интонирањем химне „Боже правде“, председавао је најстарији посланик Владета Јанковић, а вођењу седнице учествовали су и четворо најмлађих посланика са четири првопласиране листе – Никола Бокан, Павле Грбовић, Дубравка Краљ и Јелена Богдановић, као и генерални секретар Народне скупштине.

Седници су присуствовала 234 народна посланика, као и чланови Републичке изборне комисије, на челу са председником Владимиром Димитријевићем.

Скупштина је за данас завршила рад, а сутра ће на дневном реду бити избор председника Народне скупштине, потпредседника, именовање генералног секретара, као и избор чланова радних тела и чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама и организацијама.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Реални раст БДП-а 4 одсто у другом кварталу ове године

Следећа вест

Провокације Приштине водиле ка озбиљним сукобима на Космету

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *