Континуирани рад државе на решавању стамбених потреба избеглица

Нема коментара Дели:
Континуирани рад државе на решавању стамбених потреба избеглица

Београд, 4. август 2023.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић изјавила је данас да у протекле две и по деценије Влада Србије и Комесаријат континуирано раде на решавању проблема лица која су морала да напусте своје домове током сукоба на простору бивше Југославије.

Станисављевић је подсетила на то да се и овог 4. августа грађани Србије са тугом сећају етничког чишћења српског народа током акције „Олуја” пре 28 година и неће заборавити протеривање 200.000 сународника са земље на којој су вековима живели.

Такође, како је додала, нећемо заборавити смрт 1.700 невиних људи, као ни више од 700 оних који су у тој акцији нестали и чија је судбина непозната и после скоро три деценије.

Kомесаријат одговорно брине о свим избеглим и интерно расељеним лицима и један од најважнијих циљева ове институције је решавање стамбених проблема избегличких породица и пружање новог дома људима који су били присиљени да напусте своје домове због сукоба, прогона или других тешких околности, објаснила је она.

Станисављевић је указала на то да је сада стамбено збринуто 27.925 породица средствима из буџета Републике и средствима донатора, од којих је највећи ЕУ кроз Регионални стамбени програм, док је економски оснажено 23.975 породица избеглица.

Према њеним речима, у статусу избеглица у овом тренутку је још увек 24.897 лица, од тога 17.074 из Републике Хрватске, а 194.171 лице у интерном расељењу.

Станисављевић је исказала захвалност председнику Србије Александру Вучићу због успостављања културе сећања, која је од кључног значаја за стварно исказивање пијетета према страдалима и стотинама хиљада прогнаних само због тога што су били припадници српског народа.

Комесарка је оценила да је то важно како се овакав злочин никад не би поновио и како не бисмо никад заборавили овај злочин и страдање, али и како би нам то била стална опомена да као држава и народ никада више то не дозволимо, што је посебно важно због све учесталијих покушаја ревизије историје у циљу минимизирања намере и обима злочина који је почињен над српским народом.

Током 1995. године више од 190.000 лица је избегло у Србију у две акције Хрватске војске – Бљесак и Олуја, са подручја сектора под заштитом УН.

По попису из 1996. године, укупан број избеглица био је 537.937, а ратом угрожених лица 79.791, што значи да је у Србији у једном тренутку било 617.728 избеглих лица.

После распада Југославије, уточиште у нашој земљи потражило је више од 600.000 избеглица из бивших република. Више од 400.000 лица стекло је држављанство Србије, што представља највећи процес интеграције избеглица у савременој Европи.

За почињене злочине над невиним цивилима у „Олуји” нико није одговарао, клима непријатељства остала је, нажалост, непромењена.

Помен жртвама „Олује” биће одржан данас, у 10 часова, у Цркви Светог Марка у Београду, као и у многим местима широм Србије, наводи се у саопштењу Комесаријата за избеглице и миграције.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

ЕК одобрила помоћ за реконструкцију ХЕ „Бистрица”

Следећа вест

Обележен Дан рода речних јединица и Дан Речне флотиле

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *