Косово и Метохија под управом УН

Нема коментара Дели:

После НАТО бомбардовања СРЈ 1999. године, Косово и Метохија долази под управу Уједињених нација. Према Резолуцији 1244, Косово и Метохија је део Србије, али је под контролом УН.

На предлог Владе Републике Србије, Народна скупштина Републике Србије је 27. фебруара 2002. године долела одлуку о укидању Привременог извршног већа Аутономне Покрајине Косово и Метохија, чиме је престала функција дотадашњих привремених покрајинских органа Републике Србије на подручју Косова и Метохије.

17. и 18. марта 2004. године догодило се масовно етничко чишћење Срба на територији Косова и Метохије познато као Мартовски погром.[24] Албански екстремисти су напали читаве српске заједнице и српске културно-историјске споменике.

Коначни политички статус Косова и Метохије још није одређен.[тражи се извор]

17. фебруара 2008. , група људи која је себе назвала ,,Представницима народа Косова’’ усвојили су декларацију о независности Косова ,а након тога ,,Устав Републике Косово’’, који је ступио на снагу 15. јуна 2008. године. Србија је одбацила и оштро осудила ову декларацију и захтевала саветодавно мишљење Међународног суда правде. Независност самопроглашене Републике Косово до сада је признало 93 од 193 чланице Уједињених нација.

Претходна вест

Манастир Светих архангела (Призрен)

Следећа вест

Сукоби на Косову и Метохији

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *