Курти одбија обавезу Приштине да омогући формирање ЗСО

Нема коментара Дели:

Београд, 17. децембар 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић саопштио је данас да значајнији помаци у дијалогу Београда и Приштине неће бити могући док су у Приштини на власти политичке структуре које перманентно обесмишљавају дијалог, одбијајући да спроведу преузете обавезе.

Званични сајт Владе Републике Србије преноси у целини изјаву Петковића за јавност:

„Аљбин Курти је још једном, јавно одбијајући да прихвати обавезу Приштине да омогући формирање Заједнице српских општина (ЗСО), задао ударац нормализацији односа Београда и Приштине и потврдио своју позицију дестабилизатора региона.

Курти одбија да схвати да постоји јасан каузалитет између напретка у дијалогу Београда и Приштине и укупних економских и безбедносних прилика у региону, и да сваки пут када јавно обесмисли тај процес он ради и против интереса сопствених сународника.

Ако Курти не схвата да су регионална стабилност, друштвени и економски напредак и у интересу Албанаца на Косову и Метохији, а очигледно не схвата, онда се бави погрешним занимањем.

Истрајавајући у својој политици да је оно што је добро за Србе аутоматски лоше за њега и за Албанце на Косову и Метохији, Курти признаје да је човек прошлости, да је непоправљиво заробљен у агресивним идеолошким матрицама, и да даје предност конфликту, а не сарадњи.

Наравно да је формирање Заједница српских општина у интересу Србије и српског народа у нашој јужној покрајини, јер она је испреговарана као чврст механизам заштите права и положаја Срба на Косову и Метохији, али то не би смело да буде проблем ни за једног нормалног и прогресивног албанског политичара.

Београду је, са друге стране, у интересу да и Албанци у нашој јужној покрајини живе боље, и ми, за разлику од Куртија, никада нисмо своју позицију у дијалогу градили тако што смо наступали са жељом да некоме буде лоше.

Продуктиван наставак дијалога је, према нашем виђењу ствари, у општем интересу, али бојим се да значајнији помаци неће бити могући док су у Приштини на власти политичке структуре које перманентно обесмишљавају дијалог, одбијајући да спроведу преузете обавезе“, навео је Петковић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Београд остаје опредељен за дијалог са Приштином

Следећа вест

Петковићу поново забрањено да посети Космет

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *