Мала и средња предузећа окосница српске привреде

Нема коментара Дели:

Београд, 9. септембар 2022.
Министарка привреде у Влади Републике Србије Анђелка Атанасковић поручила је да су мала и средња предузећа, посебно домаће и породичне фирме, покретачка снага развоја целокупне српске привреде, указавши истовремено на њихов значај за независност од било кога из иностранства.

Атанасковић је, на презентацији шестог издања „Индекса политике МСП: Западни Балкан и Турска 2022“ Регионалног програма ОЕЦД за Југоисточну Европу, оценила да је снажна и стабилна привреда генератор напретка целокупног друштва.

Према њеним речима, Министарство привреде је институционално једна од карика на том путу, а суштински сервис свих привредних субјеката широм Србије.

Она је нагласила да је имплементација Стратегије за подршку сектору малих и средњих предузећа, предузетништва и конкурентности од 2015. до 2020. године остварила главне показатеље успешности, а три главна индикатора су значајно премашила циљане вредности.

Укупан број МСПП је порастао за више од 78.000, број запослених увећан је за 163.742, а укупан раст бруто додате вредности је већи за 46,4 одсто, додала је министарка.

Атанасковић је објаснила да је реализовано 86,2 одсто активности предвиђених претходном стратегијом и остварени су значајни резултати упркос изазовима пандемије COVID-19.

Индекс политике помаже да објективно сагледамо напредак у претходном периоду и упоредимо се са економијама у окружењу, а што је најважније доноси корисне препоруке у складу са најбољом европском праксом како бисмо унапредили стање и пословну климу за МСПП која учествују са 99,9 одсто у укупном нефинансијском сектору српске привреде, закључила је она.

Министарка је поручила да ће кључне препоруке Индекса политике бити изузетно важне Министарству у актуелном процесу израде Стратегије МСПП од 2023. до 2027. године како би се у овај документ имплементирале активности важне за процес европских интеграција.

Након уводног дела и представљања кључних резултата анализе, одржана је панел-дискусија на тему кризног менаџмента у МСПП на којој је учествовала помоћница министарке привреде (Сектор за мала и средња предузећа и предузетништво) и координаторка Владе Србије за припрему извештаја Катарина Обрадовић Јовановић.

Циљ процене реформе политике МСП на Западном Балкану и Турској кроз 12 димензија је помоћ развоју и спровођење политике подршке овом сектору у опоравку од пандемије и подстицај њихове конкурентности на основу добрих пракси у земљама чланицама ОЕЦД и ЕУ.

Према ОЕЦД извештају, Србија је од 2019. године побољшала учинак у седам области, што одражава значај МСП у агенди политике Владе Републике Србије.

Као главна постигнућа истичу се:

Покретање портала еУправа – напредак у дигиталним услугама, доступнијем и транспарентнијем покретању бизниса;
Напори Владе усмерени на одговор изазовима у приступу услугама пословне подршке кроз међународну сарадњу да би повећао обим и опсег услуга пословне подршке укључујући и помоћ у придржавању ЕУ стандарда, озелењавању и ширењу пословања;
Олакшан приступ финансијама за МСП захваљујући утицајним регулаторним мерама за решавање наслеђених препрека у финансијској индустрији;
Додатно ојачани оквири политике иновација и доступност финансијске подршке;
Значајан напредак у смањењу трговинских баријера и усклађивање са стандардима ЕУ.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Српски народ жели само поштовање међународног права

Следећа вест

Још једна скандалозна одлука суда у Приштини на штету Срба

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *