Манастир Дубоки поток добио опрему за унапређење манастирске економије

Нема коментара Дели:

Београд, 23. март 2023.
Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је да је, захваљујући субвенцијама ове канцеларије, манастир Дубоки поток добио вредну опрему за унапређење манастирске економије – казане за производњу ракије и цистерне за складиштење, опрему за дестилерију, стабилизатор за ракију, етикетирку и другу неопходну опрему.

Како би проширили обим своје делатности и започели производњу меда, у манастиру ће средствима Канцеларије за Косово и Метохију бити изграђен објекат за пчеле.

Службеници Канцеларије за Косово и Метохију разговарали су са братством манастира и о будућим потребама и додатним улагањима.

Представници те канцеларије обилазе кориснике подстицајних средстава у северним општинама покрајине који су добили вредну опрему за развој привредних и пољопривредних делатности на конкурсу Канцеларије како би се на терену уверили у одрживост пројеката.

Вредну опрему добила је и компанија „Јумкос” из Зубиног Потока која упошљава 75 радника, а која је уз помоћ субвенција Канцеларије за Косово и Метохију отворила и производни погон у Брњаку, где упошљава још 25 радника.

Они су на конкурсу добили систем за аутоматско кројење и 50 различитих шиваћих машина.

Подстицаје за развој производње добила је и Земљорадничка задруга Рогозна из Зубиног Потока, која се бави прерадом кафе, а на конкурсу је, осим пакерице за кафу, добила и средства за изградњу објекта за ту намену.

Драган Ђукић из села Коваче, који има своје регистровано пољопривредно газдинство, добио је казан за ракију капацитета 100 литара.

Штампарска радња „Трго” из Зубиног Потока унапредила је своју производњу захваљујући машини за штампу на свим материјалима, која им је додељена, а помоћу које израђује разне сувенире.

У оквиру ове посете, представници Канцеларије за Косово и Метохију обишли су и остале привреднике и пољопривреднике који су на конкурсу добили опрему за унапређење пекарске, месарске и виноградарске производње.

Канцеларија ће и у будућности радити на развоју малих и средњих предузећа, помоћи привредницима и пољопривредним произвођачима како би ојачала економске услове за српски народ на Косову и Метохији и осигурала њихов останак и опстанак, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Долина Пчиње у првој категорији заштићених подручја у Србији

Следећа вест

Храм Светог Ћирила и Методија значајан за српску заједницу у Словенији

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *