Манастир Врачево

Нема коментара Дели:

Манастир Врачево ја манастир Српске православне цркве из XIV века и припада епархији рашко-призренској. Манастирска црква посвећена Светим Врачима представља непокретно културно добро као споменик културе.

Манастир Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана је манастир у Врачеву, на Косову и Метохији. Посвећен је Козми и Дамјану, хришћанским врачевима, бесребреницима, и свецима. Манастир је подигнут у првој половини XIV века, 1316. године. Удаљен је 17 km од Лепосавића и 8 km од Лешка, на североисточним падинама Рогозне, на надморској висини од 570 метара.

Као манастир Свети Врачи помиње се први пут у сопоћанском поменику крајем XIV века. Манастир је већ после Косовске битке био потпуно спаљен и уништен. Црква је овновљена у другој половини XVI века, али је у наредним столећима делила субину народа овог краја. Била је рушена, паљена и пљачкана. Поново је саграђена 1860. године, а 1863. године је при цркви формирана прва српска световна школа са кихињом у овим крајевима, док је настарија школа била манастирска, формирана у току Првог српског устанка, 1808. године. Последњи пут црква и школа су пљачкане и паљене 1912. године, за време Првог балканског рата.

Црква Светих Козме и Дамјана свој садашњи изглед добила је у обнови 1860. године, о чему сведочи и запис у плиткој ленути изнад јужног портала. Црква је једнобродна грађевина, триконхалне основе са кубетом, споља и изнутра полукружном апсидом, наосом и припратом. Изведена је у комбинацији сиге, облутака и неправилно распоређеног камена. Унутрашњи простор није живописан, са изузетком представе Христа Пантократора у своду припрате. Иконостас је осликала група мајстора из Крушева и Битоља, 1899. године.

Последњих деценија црква у Врачеву је била искључиво парохијског карактера, док је сада средствима Владе Србије изграђен конак и обновљен манастирски живот.

Манастир је подигнут у првој половини XIV века, највероватније 1316. године. Помиње се први пут у сопоћанском поменику крајем XIV века. Манастир је већ након Косовске битке био потпуно спаљен и уништен.

Удаљен је 17 km од Лепосавића и 8 km од Лешка, на североисточним падинама Рогозне, на надомрској висини од 570 метара. До манастира се може доћи и из правца Новог Пазара, преко Новопазарске Бање и Винорога.

Манастирска црква

Манастирска црква је овновљена у другој половини XVI века, али је у наредним столећима била више пута рушена, паљена и пљачкана. Поново је саграђена 1860. године, а 1863. при цркви је формирана прва српска световна школа са кухињом у овим крајевима. Манастирска школа формирана у току Првог српског устанка, око 1808. године.

Последњи пут црква и школа су пљачкане и паљене 1912. године, за време Балканског рата. Црква Светих Козме и Дамјана свој садашњи изглед добила је у обнови 1860. године, о чему сведочи и запис у плиткој ленути изнад јужног портала.

Црква је једнобродна грађевина, триконхалне основе са кубетом, споља и изнутра полукружном апсидом, наосом и припратом. Изведена у комбинацији сиге, облутака и неправилно распоређеног камена. Унутрашњи простор није живописан, са изузетком представе Христа Пантократора у своду припрате. Иконостас је осликала група мајстора из Крушева и Битоља, 1899. године.

Последњих деценија црква у Врачеву је била искључиво парохијског карактера, док је сада средствима Владе Србије изграђен конак и обновљен манастирски живот.

Претходна вест

Косовска битка и последице

Следећа вест

Манастир Будисавци

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *