Међународна заједница мора да реагује на ратнохушкачке изјаве Аљбина Куртија

Нема коментара Дели:

Београд, 21. новембар 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић поручио је да међународна заједница мора коначно да почне да реагује на опасне и ратнохушкачке изјаве Аљбина Куртија о фашистичком концепту Велике Албаније који подразумева уједињење јужне српске покрајине са Албанијом.

Званични сајт Владе Републике Србије преноси у целини изјаву Петковића за јавност:

“Међународна заједница мора коначно да почне да реагује на опасне и ратнохушкачке изјаве Аљбина Куртија о фашистичком концепту Велике Албаније који подразумева уједињење јужне српске покрајине са Албанијом. И то реаговање међународне заједнице мора да буде одлучно, пре него што Курти помисли да ћутање значи одобравање и да има зелено светло да регион увуче у нову спиралу сукоба.

Упозоравам да претње једностраним прекрајањем граница у себи носе имплицитну претњу сукобима, и да могу подстаћи сличне аспирације у региону.

Иако су Куртију уста пуна мира и стабилности, Курти зна да стварање такозване „Велике Албаније“ значи фаталну дестабилизацију региона и изазивања домино ефекта са несагледивим последицама.

Не може бити мирног и демократског референдума о стварању „Велике Албаније“, јер они који би на том референдуму гласали не располажу Косовом и Метохијом и против себе би имали већински део човечанства који подржава међународно право.

Они који подржавају Куртија у фашистичким и експанзионистичким идејама нека добро размисле шта и кога подржавају и чему таква политика води. Јер какав је Курти у својим сулудим намерама најбоље показује што одбацује Заједницу српских општина, а свесрдно прихвата и тражи Велику Албанију, која је током Другог светског рата као фашистички пројекат, довела до истребљења огроман број српског становништва, чинећи незапамћене злочине.

Србија и српски народ чуваће стабилност региона до последњег даха, али Курти је сасвим очигледно човек подлих и опасних намера и марионета појединих центара моћи који би поново на Балкану да играју ратне игре”, навео је Петковић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Петковићу по четврти пут онемогућено да посети Космет

Следећа вест

Опредељеност за дијалог са Приштином на добробит свих житеља Космета

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *