Међународне мисије да повећају безбедност у српским енклавама

Нема коментара Дели:

Београд, 5. октобар 2022.
Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је данас да је у Осојану обијена и опљачкана кућа повратника Илије Тошића док се он налазио у централној Србији.

У саопштењу се наводи да је Тошић данас затекао разваљена улазна врата и преметачину по кући, из које су му нестали бројни кућни апарати, а њега је одмах обишао и председник Привременог органа Општине Исток Коста Белошевић, који му је понудио потребну помоћ и подршку.

Посебно забрињава чињеница да последњих дана расте број инцидената усмерених ка Србима, којих од доласка Аљбина Куртија на власт сада има већ 230, због чега је неопходно веће и видљивије ангажовање међународних мисија на заштити права, живота и имовине Срба на Космету.

Осојане, као највеће повратничко село на Космету, често је било на мети напада и пљачкаша, са очигледном намером да се Срби повратници застраше и протерају из својих домова и да се осујети њихов сваки даљи повратак.

Канцеларија изражава посебну забринутост због овог случаја јер су Срби повратници једна од најосетљивијих категорија становника.

Сама чињеница да је стопа повратка расељених Срба у покрајину мања од два одсто, што је најмања стопа у постконфликтном подручју на свету, довољно говори о тешким условима живота.

Из тог разлога, Канцеларија упорно позива међународне мисије које делују на Космету да на основу мандата неодложно повећају ниво безбедности наших људи, посебно у српским енклавама.

Случај је пријављен надлежним органима и захтевамо да се пљачкаши у најскоријем тренутку приведу правди како би се показала елементарна брига за живот Срба и ефикасност како институција у Приштини, тако и међународних мисија, додаје се у саопштењу.

Међународне мисије да повећају безбедност у српским енклавама

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Укидање српских регистарских ознака угрожава дијалог Београда и Приштине

Следећа вест

Нови случај скрнављења на српском гробљу у Клокоту

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *