Меморандум о сарадњи Србије, Мађарске и Аустрије у борби против илегалних миграција

Нема коментара Дели:

Београд, 16. новембар 2022.
Председник Републике Србије Александар Вучић, председник Владе Мађарске Виктор Орбан и канцелар Републике Аустрије Карл Нехамер потписали су данас у Београду Меморандум о разумевању три земље за јачању трилатералне сарадње у области ефикасне борбе против илегалних миграција.

Документ је потписан у Председништву Србије, у оквиру другог трилатералног самита лидера три земље.

Претходно су Вучић, Орбан и Нехамер одржали састанак, након чега је одржан и пленарни састанак делегација Србије, Мађарске и Аустрије.

Вучић је на заједничкој конференцији за медије оценио да је потписан важан документ у вези са борбом против илегалних миграција.

Наши тимови настављају да раде на конкретизацији свега и ускоро крећемо са акцијом, свакако значајно пре краја године, навео је Вучић и додао да је број илеганих миграната готово удвостручен у односу на прошлу годину.

Желимо да ту одбрамбену границу за Мађарску, Аустрију и Србију померимо на југ, а касније ћемо бити спремни да је заједно са Северном Македонијом померамо даље на југ, тиме штитимо и чувамо Европу, али штитимо и своју земљу, поручио је председик.

Нехамер је најавио и да ће Аустрија послати још 100 полицајаца и полицајки у заједничке тимове на границама и адекватно опремљена возила и дронове.

Захвалан сам и Србији и Мађарској на томе што ћемо први пут покренути пројекат да се депортују мигранти који нелегално бораве у Србији, рекао је Нехамер, додавши да Аустрија већ има 96.000 захтева за азил ове године, што је знак да досадашњи систем азила у ЕУ не функционише.

Орбан је рекао да је 250.000 покушаја преласка границе осујећено, при чему их је све више, мигранти су све агресивнији, кријумчари људи имају оружје и користе га.

Треба да им појаснимо да преко наше границе нема преласка. Мађарска је 1,6 милијарди евра уложила од 2015. на заштиту граница. Кључна земља европске безбедности је Србија и дужни смо да јој искажемо захвалност, рекао је Орбан.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Регионална сарадња кључна за решавање проблема у сектору енергетике

Следећа вест

Кошаркаши Србије победили Турску и приближили се Мундобаскету

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *