Мисија ММФ-а од данас у посети Србији поводом прве ревизије аранжмана

Нема коментара Дели:

Београд, 23. март 2023.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали започео је данас разговоре са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ) коју предводи Донал Мекгетиген, а у оквиру прве ревизије актуелног стендбај аранжмана.

Поменути аранжман одобрен је Србији 19. децембра 2022. године, а има за циљ очување макроекономске и финансијске стабилности, јачање отпорности привреде у условима глобалне енергетске кризе и подстицање одрживог раста.

Мали је том приликом истакао да су српске јавне финансије стабилне и да је први квартал завршен са позитивним индикаторима, и додао да је Србија наставила да расте упркос свим изазовима, као и да је јавни дуг у потпуности под контролом.

Сумирајући претходну годину, као и први квартал ове године, он је пренео да је забележен рекордан прилив страних директних инвестиција и историјски ниска стопа незапослености.

У том смислу, Мекгетиген је похвалио напоре Владе Србије и Министарства финансија, као и све што је урађено на одржавању стабилности јавних финансија.

Он се сагласио са тим да је важно да се, када је реч о расходима, средства троше на јавне инвестиције које доприносе даљем привредном расту.

Мали и Мекгетиген су разговарали и о ситуацији у енергетском сектору, а потпредседник Владе је истакао да је у тој области доста урађено у последњих неколико месеци, те да Србију очекују велике инвестиције у овај сектор у наредним годинама.

Потпредседник Владе је предочио да се, поред великих инвестиција, ради и на плану за стратешко реструктурирање „Електропривреде Србије“, како у наредним годинама то предузеће не би представљало фискални ризик за буџет.

Према његовим речима, данас може да се констатује да током зимске сезоне није потрошено онолико гаса колико је било очекивано, као и да је и продужен најам складишта у Мађарској на додатних 12 месеци.

Он је нагласио да је Србија на добром путу што се тиче циљева у области енергетике из актуелног аранжмана.

Мали је, када је реч о стању у буџету, навео да су покривене потребе за финансирањем буџета за ову годину, уз напомену да због глобалних изазова имамо простора, односно такозване „бафере“ у буџету, у случају да је потребно да држава на неки начин реагује.

Он је указао на то да се тренутно бави 2024. годином у смислу финансирања будућих обавеза, али и да је намера Владе да се настави са великим улагањима у јавне инвестиције, нагласивши да је најважније да се у том смислу нађу нови извори раста.

Такође, Мали је рекао да процес трансформације и модернизације Пореске управе одлично напредује, као и да ће та управа ускоро добити нову зграду, уз подсећање да су успешно завршени пројекти нове е-фискализације и е-фактура, као и да ће привредницима бити омогућен бржи повраћај ПДВ-а.

Потпредседник Владе је, када је реч о царини, додао да се тренутно ради на пројекту е-отпремница.

Саговорници су разговарали и о напретку пројекта „Искра“, који подразумева систем централизованих зарада, и напоменуо да је испуњен један од циљева програма који се тиче укључивања сектора образовања, са преко 1.800 установа у систему.

Мисија ММФ-а боравиће у Београду до 4. априла.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Израелски инвеститори добродошли да улажу у ОИЕ у Србији

Следећа вест

Страни представници немају право да се мешају у унутрашња питања Србије

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *