ММФ похвалио отпорност српске економије у изазовним временима

Нема коментара Дели:

Београд, 5. април 2023.
Министарство финансија Владе Републике Србије саопштило је данас да је Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) завршила прву ревизију актуелног стендбај аранжмана са Србијом, који се спроводи од децембра 2022. године и траје 24 месеца.

У саопштењу се наводи да су до сада испуњени сви циљеви за дати период, а планирано је да Одбор директора ММФ-а у јуну одобри прву ревизију аранжмана.

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали је након две недеље успешних разговора са представницима ММФ-а, предвођеним новим шефом Мисије Доналом Мекгетигеном, рекао да је ова институција задовољна напретком програма, као и стањем у српској економији, која је показала отпорност у изазовним временима.

Према његовим речима, похвала ММФ-а, као једне од најважнијих финансијских институција на свету, даје кредибилитет нашој економској политици и показује да смо на добром путу.

Представници Фонда су, како је прецизирао, похвалили наше макроекономске резултате, са посебним нагласком на ниво страних директних инвестиција који је рекордан, и истакли да се наша економија показала отпорном на спољне шокове.

Сада нам је једини изазов инфлација, а очекујемо да се она преполови до краја године, указао је он и додао да нам је у том контексту важна даља добра координација фискалне и монетарне политике.

Мали је поновио да је тренутно апсолутни приоритет Владе реструктурирање енергетског сектора, што је и важан део аранжмана са Фондом.

Припремамо план инвестиција за енергетски сектор, са дефинисаним приоритетима и пројектима који се могу спроводити током наредних неколико година. То ће додатно покренути нашу индустрију и убрзати раст БДП-а, објаснио је потпредседник Владе.

Дакле, како је оценио, много тога смо урадили, али доста посла је и пред нама. Морамо да улажемо у енергетику, у такозвану Зелену агенду, али и да наставимо са даљим улагањима у путну и железничку инфраструктуру и нарочито образовање, уз напомену да је важно да пронађемо нове изворе раста.

Он је додао да је део агенде са ММФ-ом реструктурирање и професионализација предузећа у државном власништву, и предочио да је у припреми и Закон о управљању привредним друштвима у власништву државе, који је у децембру прошао јавну расправу и сада су у току даља усаглашавања.

Стендбај аранжман има за циљ очување макроекономске и финансијске стабилности, јачање отпорности привреде у условима глобалне енергетске кризе и подстицање одрживог раста. Актуелни аранжман ће трајати до краја 2024. године.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Осигурати бољи квалитет образовног процеса кроз повезивање теорије и праксе

Следећа вест

У наставку акције „Армагедон“ ухапшено 12 особа

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *