Могућности за сарадњу са JICA на новим пројектима у енергетском сектору

Нема коментара Дели:

Београд, 13. јул 2023.

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић разговарала је данас са делегацијом Јапанскe агенцијe за међународну сарадњу (JICA) о реализацији текућих пројеката и могућностима за сарадњу на новим пројектима у енергетском сектору.

Представници JICA изразили су захвалност тиму Министарства рударства и енергетике на подршци у реализацији пројеката који су у току и исказали заинтересованост за сарадњу на новом пројекту изградње РХЕ Бистрица.

Ђедовић је навела да је формиран посебан пројектни тим и, заједно са представницима ЕПС-а, наставиће се са израдом пројектно-техничке документације.

Паралелно са припремом студије о утицају на животну средину и пројектовањем, важно је да наставимо разговоре о обезбеђивању финансирања, јер је реч о великом пројекту снаге 628 МW, рекла је она.

Министарка је истакла да је изградња РХЕ Бистрица приоритетан пројекат у Плану развоја енергетске инфраструктуре и мера енергетске ефикасности, које је усвојила Влада Србије, и имаће важну улогу у нашим напорима да повећамо производњу енергије из обновљивих извора.

На састанку су размењене информације о напретку радова на изградњи постројења за одсумпоравање у Термоелектрани Никола Тесла А, којом ће се значајно смањити емисије штетних гасова из ове електране.

У координацији свих учесника на пројекту у ТЕНТ А настојимо да се преостали радови заврше што брже и да се пројекат реализује у дефинисаним роковима, навела је министарка.

JICA је исказала захвалност Министарству рударства и енергетике на успешној досадашњој сарадњи и изразила спремност да се она прошири у будућности, наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Помоћ социјално угроженим породицама избеглица за набавку огрева  

Следећа вест

Матијашевић освојио бронзану медаљу на СП у параатлетици у Паризу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *