На прелазу Мердаре задржана два возила Хитне помоћи

Нема коментара Дели:

Београд, 22. јул 2022.
Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је да су припадници Косовске полиције јутрос, око 6.30 часова, задржали на прелазу Мердаре два возила Хитне помоћи из српских средина на Космету, под изговором да поседују документа српских институција, које називају „паралелним институцијама“.

Канцеларија наглашава да су српске институције на Космету легалне институције у складу са Уставом и законима Србије и никада не могу бити паралелне.

„То је реалност коју Аљбин Курти жели да насилно укине и зато му је мета све што је српско. Због своје политике мржње и острашћености према српском народу, очигледно je спреман и да угрози животе тешко оболелих пацијената и не бира никаква средства у својој политичкој борби.

Прво је на Мердару задржан санитет из Штрпца, који је јутрос кренуо да преузме тешко оболелог пацијента С. С. (71), који је у Нишу оперисан од карцинома, а припадници Косовске полиције возача су на прелазу држали више од сат и по времена.

Сличан сценарио догодио се и јуче, када је возило са пацијентом на прелазу задржано више сати.

Потом је на истом прелазу задржано и возило Хитне помоћи из Липљана које је превозило непокретног и тешко оболелог пацијента М. М. (77), који се упутио на здравствену интервенцију у Београд.

Иако су оба возила имала све уредне папире, заводни печат и број, припадници КП на Мердару тврдили су да такви документи нису валидни и да следећи пут возила неће моћи да прођу, иако оваква медицинска документација представља валидни основ за прелаз административне линије.

Нема сумње да је по налогу Аљбина Куртија почео лов на медицинске установе и пацијенте из српских средина на Космету, баш као што је у време пандемије коронавируса прогонио српске лекаре и пленио српске вакцине.

Уместо да формира Заједницу српских општина, у оквиру које би, у складу са Првим бриселским споразумом, функционисале и српске здравствене институције, просвета и локална самоуправа, Курти гази све договоре и наставља да урушава дијалог.

Животи и здравље људи морају бити изнад сваке дневне политике и Канцеларија за Косово и Метохију очекује и од међународних представника да уложе свој ауторитет и стану на пут оваквом антицивилизацијском и нехуманом поступању власти Привремених институција у Приштини“, додаје се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Једнострани и противправни потези Приштине урушавају дијалог

Следећа вест

Приштина нема право да оптужује Београд за блокаду дијалога

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *