Напори Београда за останак и опстанак нашег народа на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 9. октобар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић изјавио је да се након Погрома који је 2004. године спроведен над српским живљем на Kосову и Метохији, Срби данас са својих огњишта терају диригованим, институционалним насиљем.

Сајт Владе Србије преноси писану изјаву Петковића у целини:

„Kада се Аљбин Kурти усуди да говори о томе како Београд жели „територију без других на њој“ вероватно полази од себе и својих претходника који су етнички од Срба очистили Kосово и Метохију и по ко зна који пут покушава да изједначи жртву и џелата. И притом то нам говори представник привремених институција у Приштини које су извршиле сецесију наше јужне покрајине и погазиле, заједно са својим западним менторима, све норме међународног права када је реч о суверенитету и територијалном интегритету Србије као међународно признате државе и чланице УН.

Због планског и системског протеривања Срба од стране политичких структура из Приштине, етнички су оштећени готово сви градови и већина села на Kосову и Метохији који су вековне колевке српског народа и то је и данас реалност у покрајини коју безочном заменом теза покушава да прикрије Kурти.

На тај начин он не шири само застрашујуће дезинформације, већ поново досипа со на рану протераним Србима који су морали да напусте свој кућни праг пред вихором насиља Приштине, а реч је о више од 212.000 прогнаних Срба.

О односу Приштине према Србима најбоље говори случај Драгице Гашић, једине српске повратнице у Ђаковици којој је и даље забрањено да купује хлеб у локалном маркету, а стопа повратка на Kосмет и даље је мања од два одсто. И то је слика Kосова и Метохије коју жели Аљбин Kурти и коју креира својим поступцима.

Након Погрома који је 2004. године спроведен над српским живљем на Kосову и Метохији, Срби се данас са својих огњишта терају диригованим, институционалним насиљем, одмаздама, монтираним судским процесима и пресудама, узурпацијом имовине и то поново наочиглед представника међународне заједнице.

Али, Београд данас на челу са председником Александром Вучићем више него икада помаже Србима на Kосову и Метохији и улаже у останак и опстанак нашег народа и то Kуртијеве лажи не могу да промене“.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Уређење православних гробаља на Косову и Метохији

Следећа вест

Укидање српских регистарских ознака угрожава дијалог Београда и Приштине

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *