Нарастајући талас насиља према Србима на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 18. фебруар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић састао се данас са амбасадором СР Немачке у нашој земљи Томасом Шибом, којег je информисао о политичко-безбедносној ситуацији на Космету и проблемима са којима се српски народ суочава на терену.

Петковић је том приликом указао на нарастајући талас насиља према Србима у покрајини, подсетивши на то да су етнички мотивисани напади на наш народ, његову имовину и на светиње Српске православне цркве, свакодневна појава.

Забрињава чињеница да је од почетка године забележено три пута више инцидената према Србима на Космету у односу на исти период прошле године. Ако се томе додају и оркестриране поруке политичара из Приштине и по питању одржавања српских избора 3. априла, јасно је да су Србима, поред безбедности, угрожена и најелементарнија људска и политичка права, нагласио је он.

Директор Канцеларије је упозорио на то да је одговорност на међународној заједници и да, уколико се не изврши притисак на Приштину и Србима не омогући да гласају 3. априла, то може водити ка несагледивим последицама и довести у питање до сада уложене напоре у тражењу решења за нормализацију стања у покрајини.

Петковић је указао и на чињеницу да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из бриселског дијалога, док је, са друге стране, дугачак низ споразума које Приштина не жели да имплементира, као што су формирање ЗСО, договори из области енергетике, правосуђа и они који се односе на питање несталих, које је за нашу страну, пре свега цивилизацијско и хуманитарно, а не политичко питање.

И поред сталне и отворене опструкције и незаинтересованости Приштине, Београд ће и даље остати опредељен за дијалог јер смо свесни да се само разговорима може доћи до мирног решавања свих отворених питања и стварања предуслова за трајну стабилизацију прилика у покрајини и целом региону, поручио је он.

Директор Канцеларије је истакао да се Београд нада наставку успешне сарадње са немачким партнерима у тражењу компромисних решења за постојеће проблеме у региону.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

У наредном периоду већа улагања у здравствени систем на Kосмету

Следећа вест

Опасне провокације Албанаца на северу Косова и Метохије

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *