Наставак подршке ЕИБ у процесу енергетске транзиције Србије

Нема коментара Дели:

Београд, 30. март 2023.
Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић разговарала је данас са делегацијом Европске инвестиционе банке (ЕИБ), коју је предводила потпредседница Лилиана Павлова, о изради стратешких докумената у енергетици и подршци пројектима у овој области.

Ђедовић је том приликом истакла да се тренутно утврђују циљеви којима ће се тежити у наредним деценијама када је реч о повећању удела обновљивих извора енергије (ОИЕ) у енергетском миксу, унапређењу енергетске ефикасности и смањењу емисије штетних гасова.

Она је предочила да је циљ рационална потрошња, уз већу енергетску ефикасност и климатски неутралан енергетски сектор.

Такође, како је нагласила, процес зелене транзиције мора да буде финансијски одржив и социјално праведан, а ради се и на приоритизацији капиталних пројеката и инвестиција, који су тренутно у припреми и ускоро ће се наћи на Влади Србије.

На састанку је било речи и о реализацији пројекта изградње гасне интерконекције Србија–Бугарска, која је кључни пројекат за диверзификацију снабдевања гасом и повећање енергетске безбедности, као и о могућностима за подршку ЕИБ на другим пројектима који се тичу ревитализације постојећих капацитета хидроелектрана и дистрибутивне мреже.

Представници ЕИБ изразили су задовољство добром сарадњом са ресорним министарством, као и спремност за наставак подршке Србији у процесу енергетске транзиције, укључујући и могућност финансијске подршке пројектима који ће допринети декарбонизацији енергетског сектора Србије.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Заједнички пројекти Србије и ЕИБ напредују по плану

Следећа вест

Ухапшене три особе због злоупотребе службеног положаја

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *