Наставак подршке НР Кине територијалном интегритету Србије

Нема коментара Дели:

Београд/Пекинг, 31. јул 2023.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић састао се данас, у склопу званичне посете Кини, са замеником министра иностраних послова те земље Денгом Лијем, који је истовремено и генерални секретар Секретаријата за сарадњу Кине и земаља Централне и Источне Европе у Министарству иностраних послова.

У разговору је обострано изражено задовољство поводом изванредних билатералних односа, које карактерише свеобухватно стратешко партнерство, чему посебан квалитет дају и пријатељски односи председника Александра Вучића и Си Ђинпинга.

Истакнута је спремност за продубљивање свих облика сарадње и, у том циљу, даље интензивирање политичког дијалога на високом и највишем нивоу.

У том контексту, Денг је пренео да је кинеска страна започела интензивне припреме за реализацију предстојеће посете председника Вучића Кини, поводом његовог учешћа на Трећем форуму за међународну сарадњу иницијативе „Појас и пут”, уз коментар да ће српског председника „дочекати као брата”, што је формулација која указује на изузетно поштовање које у Кини указују Вучићу.

Петковић је пренео домаћину пуну подршку Србије територијалном интегритету и суверенитету НР Кине, и захвалио на принципијелној подршци Кине суверенитету и територијалном интегритету Србије.

Он је упознао свог саговорника са тешком безбедносном ситуацијом у којој се налази српски народ на Косову и Метохији, посебно од доласка Аљбина Куртија на власт, коју карактерише рапидан пораст насиља према српском и другом неалбанском становиштву на Космету и кршење њихових основних људских права.

У Приштини, како је нагласио, не постоји жеља за постизањем компромиса, дијалогом и деескалацијом актуелне кризе, коју је изазивала управо приштинска страна својим насилним и једностраним потезима, организовањем нелегалних избора и заузимањем српских општина на северу покрајине.

Та криза коју генерише Приштина прети да се прелије на читав регион, упозорио је Петковић и посебно истакао да Приштина пуних 10 година одбија да формира Заједницу српских општина у складу са споразумом из Брисела 2013. године.

Денг је Петковићу пренео уверавања да ће НР Кина наставити подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије, уз јасно противљење једностраним потезима Приштине.

Он је нагласио да кинеска страна подржава изналажење решења по питању Косова и Метохије мирним путем, на бази Резолуције 1244 СБ УН, и посебно нагласио подршку и инсистирање Пекинга у вези са што скоријим оснивањем ЗСО.

У наставку разговора, размењена су мишљења о модалитетима за даље јачање укупне сарадње између Србије и НР Кине, поред билатералних канала и у оквиру кинеске иницијативе „Појас и пут” и механизма за сарадњу Кина–ЦИЕЗ, које Србија активно подржава од њиховог покретања.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Нови спа центар у Прибојској бањи за даљи развој туризма у југозападној Србији

Следећа вест

Додатно ојачано пријатељство народа Србије и НР Кине

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *