Наставак успешне сарадње Србије и УНДП

Нема коментара Дели:

Београд/Њујорк, 20. јул 2023.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић разговарала је у Њујорку са замеником генералног секретара УНДП Хаолиангом Ксуом и директорком УНДП за регион Европе и ЗНД Иваном Живковић о сарадњи УНДП и наше земље.

Беговић је оценила да је та сарадња до сада била успешна и корисна за обе стране, додавши да су током састанка истакнути адути Србије, као што је степен дигитализације државне управе, здравственог система и пољопривреде.

Према њеним речима, разматрано је и како Србија може своје искуство и експертизу да пренесе на друге земље које још нису на том нивоу дигитализације.

Министарка је нагласила да је једна од тема разговора била и напредак који Србија остварује у односу на друге земље – једнакост, односно бољи положај жена и девојчица.

Она је указала на то да је током састанка истакнут успех Србије у погледу доступности образовања и проценту жена у науци, технологији, инжењерству и математици, по чему је наша земља изнад светских и европских просека.

Беговић је подсетила на то да је, током поплава 2014. године и током пандемије коронавируса, УНДП све време био уз Србију и пружао неопходну помоћ.

Министарка је оценила да ће се ова сарадња тек интензивирати, посебно сада у неким новим областима, као што су биотехнологија, изградња БИО4 кампуса, чиме УНДП може да помогне да Србија достигне циљеве одрживог развоја.

Заменик генералног секретара УНДП је рекао да се већ види напредак који је Србија постигла користећи дигитализацију да подржи економски развој.

Током састанка било је и речи о томе како УНДП може да подржи циљеве националног развоја, приоритете Владе Србије и како може да мобилише младе људе да учествују у процесу развоја државе, навео је он.

Посету Америци Беговић наставља у Вашингтону, где ће имати састанке са саветницом за науку државног секретара Ентонија Блинкена, као и са представницима Светске банке и Атлантског савета.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Обезбедити сигурност и достојан живот Србима на Космету

Следећа вест

Транспарентна позиција Србије у вези са мораторијумом на извоз производа наменске индустрије

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *