Неће бити приватизације државних домова за старе

Нема коментара Дели:

Врање, 2. август 2023.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је данас током посете Врању да су нетачни наводи да Србија жели да приватизује домове за старе.

Селаковић је навео да Србија не планира да то уради јер је она држава која по свом уставу има и социјалну категорију и домови за стара лица ће постојати у државном систему.

Министар је нагласио да је само ове године из државног буџета више од милијарду и 478 милиона динара уложено у функционисање домова за смештај корисника.

Према његовим речима, држава ће помоћи и рад домова у приватном власништву, којих је у овом тренутку 265.

Такође, како је подсетио, данас постоје 44 различите врсте домског смештаја за стара лица, међу којима је 25 геронтолошких центара, а у Ваљеву ће ускоро бити отворен савремено опремљен геронтолошки центар.

Он је, говорећи о цени смештаја у домовима за старе, рекао да се цена није мењала од 2015. године и поред повећања плата и пензија, а да се из тих прихода финансира функционисање домова.

Тражићемо најбољи начин да то не буде на штету корисника, али ћемо морати да повећамо цене смештаја јер је најављено и повећање плата неговатељицама, које обављају најтеже послове у самим домовима за смештај старих, истакао је Селаковић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Усвојен Предлог закона о управљању привредним друштвима која су у власништву Републике Србије

Следећа вест

Кошаркаши у квалификацијама за ЕП 2025. против Финске, Грузије и Данске

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *