Нема напретка у имплементацији обавеза које је Приштина преузела

Нема коментара Дели:

Београд, 10. април 2023.
Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас са специјалном представницом генералног секретара Уједињених нaција и шефицом УНМИК-а Каролином Зијаде.

На састанку је било речи о последњем шестомесечном Извештају генералног секретара УН о раду УНМИК-а који ће бити разматран на предстојећој седници Савета безбедности Уједињених нација о УНМИК-у 27. априла.

Дачић је овом приликом указао на значај који Србија придаје УН, као и ангажману Мисије УНМИК по свим питањима од значаја за доследно спровођење Резолуције СБ УН 1244, али и статусно-неутралном деловању УН на Косову и Метохији.

Он је изразио забринутост поводом актуелне безбедносне и политичке ситуације у покрајини, посебно у контексту учесталих инцидената према Србима и једностраних потеза Приштине који додатно повећавају напетости.

У разговору је било речи и о очекивањима од недавних договора постигнутих у дијалогу о нормализацији односа између Београда и Приштине.

Дачић је истакао да је Србија посвећена дијалогу као једином начину за нормализацију односа, али да је суштина у поштовању раније договореног.

У том контексту, он је нагласио да и даље нема напретка у имплементацији обавеза које је преузела друга страна, пре свега у вези са оснивањем Заједнице српских општина и још једном указао на наше „црвене линије“ у процесу дијалога.

Зијаде је исказала захвалност на подршци раду Мисије УНМИК и изразила очекивања да ће добра сарадња бити настављена и убудуће, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Летњи кампови за децу из дијаспоре током јула и августа широм Србије

Следећа вест

Ухапшена једна особа због убиства у Рипњу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *